STICHTING EXODUS NEDERLAND

Duurzame steun van Oranje Fonds voor Exodus is een feit!

Duurzame steun van Oranje Fonds voor begeleiding (ex-)gedetineerden door Exodus

Het Oranje Fonds heeft in totaal 270.000 Euro subsidie toegekend aan Stichting Exodus Nederland. De bijdragen zijn bedoeld voor de verdere professionalisering van het vrijwilligerswerk (140.000 Euro), en voor de uitvoering van een opleidingsplan voor alle betaalde medewerkers (130.000 Euro). De ondersteuning betreft een periode van twee jaar. Het Oranje Fonds ziet de toekenning als een begin van een mogelijke intensieve samenwerking met Exodus. Het Oranje Fonds heeft de resocialisatie van (ex-)gedetineerden tot thema benoemd van het beleid van de komende jaren.

Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar keert het ongeveer 15 miljoen euro uit aan organisaties en projecten in Nederland en op de Nederlandse Antillen en Aruba. Hierdoor bevordert het Oranje Fonds sociale cohesie, participatie, integratie en sociale veiligheid en vermindert het sociale uitsluiting. Ronald Van der Giessen, directeur: 'Het Oranje Fonds wil graag op een duurzame manier de sociale kant van de samenleving stimuleren. Onze bijdrage aan deze bijzondere projecten is daarvan een uitwerking. We verwachten dat, mede door onze steun, deze projecten succesvol zullen zijn en de lokale samenleving leefbaarder zullen maken'.

Voor Stichting Exodus Nederland is de steun van het Oranje Fonds een welkome aanvulling op de gelden die de stichting van de overheid ontvangt, maar die lang niet kostendekkend zijn. Rien Timmer, directeur van Exodus: 'Juist door substantiële steun zoals van het Oranje Fonds zijn wij in staat om meer te doen dan het minimale. Werken aan een succesvolle terugkeer van ex-gedetineerden naar de samenleving is zó complex: het is van het grootste belang dat onze medewerkers goed zijn toegerust en professioneel te werk kunnen gaan. Het Oranje Fonds stelt ons in staat om die professionaliteit verder te laten groeien'.

In het decembernummer van het kwartaalblad Exodus Info licht Van der Giessen het besluit van het Oranje Fonds verder toe: 'Je ziet al een tijd lang dat de overheid zich terugtrekt uit de opvang van ex-gedetineerden. Mensen die uit de gevangenis komen, vallen dus in een zwart gat.(....) Aan dat zwarte gat moeten we wat doen. Exodus heeft een prominente rol in het vullen van die leemte. Wij willen Exodus daarbij naar een hoger plan tillen'.