Politie Noord-Holland-Noord

Politieberichten regio NHN, vrijdag 28 januari

Alkmaar 28-01-2005 - 15.00 uur

Fietser zonder licht blijkt gezochte overvaller

Alkmaar, donderdag 27 januari 2005.

Omstreeks 19.00 uur is een 20-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op de Langestraat. De man werd gezocht als verdachte van een gewapende overval op een tankstation aan de Westerweg in Heiloo op zaterdag 13 november.

Een te voet surveillerende agent in het centrum liep de verdachte tegen het lijf. Hij fietste op dat moment zonder licht over het voetgangersgebied van de Langestraat. De agent hield de man staande en gaf hem een bekeuring. Bij controle van de naam van de verdachte bleek dat hij gezocht werd. Hierna werd de verdachte aangehouden maar hij rende weg. De agent stapte op de fiets van de verdachte, ging achter hem aan en kreeg hem op de Doelenstraat te pakken. De man is in verzekering gesteld.

Die overval in Heiloo is destijds gepleegd door twee verdachten. Er is gedreigd met een vuurwapen en ondermeer geld buitgemaakt. Het onderzoek in die zaak wordt voortgezet.

Snelheidscontrole

Den Burg (Texel), donderdag 27 januari 2005.

In de ochtend werd een uur lang het verkeer gecontroleerd op de Pontweg. 50 voertuigen passeerden en hiervan reden er drie sneller dan de ter plaatse toegestane 60 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 85 km/u. Tevens werd er een voertuig gevolgd en de bestuurder reed 100 waar 80 was toegestaan. Een bromfietser kreeg nog een bekeuring omdat zijn veertuig was opgevoerd.

Aanhouding veelpleger

Den Helder, vrijdag 28 januari 2005.

Winkelpersoneel van een supermarkt aan de Texelstroomlaan hield gisteren omstreeks 16.10 uur een 42-jarige man uit Den Helder aan wegens huisvredebreuk. De verdachte had een winkelontzegging wegens het veelvuldig plegen van winkeldiefstal. Op het moment van zijn aanhouding had hij ook nog drie pakken waspoeder onder zijn trui. De politie nam de man over. Hij is een veelpleger en is in verzekering gesteld. Hij wordt vandaag geleid voor de officier van justitie te Alkmaar.

Tasjesrovers

Heerhugowaard, donderdag 27 januari 2005.

Omstreeks 17.45 uur is op de Gouwe de tas afgepakt van een 70-jarige vrouw uit Heerhugowaard. Ze fietste over het fietspad langs de Gouwe en kwam uit de richting van de Rustenburgerweg. Een passerende bromfietser pakte haar tas uit haar mandje voorop de fiets. Er zaten wat paparassen in.

De dader voldoet aan het volgende signalement: Jongeman van rond de 16 jaar oud. Hij reed op een zwarte scooter en droeg een zwarte helm. Hij droeg een beigekleurige jas.

Enkele uren later, omstreeks 20.45 uur werd een 18-jarige vrouw uit Heerhugowaard slachtoffer van een tasjesroof. Zij liep over de openbare weg de IIssel toen zijn een duw kreeg van een passerende bromfietser. De vrouw kwam ten val en de bromfietser stopte. Hij deed zijn helm af en gaf de vrouw een klap met de helm tegen haar hoofd. De tas die ze bij zich droeg gooide ze weg. De bromfietser raapte deze op en verdween. De vrouw liep een hoofdwond en enkele schaafplekken op en moest worden behandeld in het ziekenhuis. In de gestolen tas zat ondermeer een bankpas.

De dader in deze zaak voldoet aan het volgende signalement: blanke man van bijna 30 jaar oud, slank postuur, lengte ongeveer 1,80 m., kaal hoofd, droeg een zwart bomberjack, had een zwarte integraalhelm met een vizier en droeg een donkere spijkerbroek en beige sportschoenen. Zijn scooter was blauw-grijs van kleur.

Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Heerhugowaard: 0900-8844 (lokaal tarief).

Verlichtingscontrole

Hoorn, donderdag 27 januari 2005.

In de avonduren werd een fietsverlichtingscontrole gehouden op de Koepoortsweg en de Vredehofstraat. In totaal werden er 35 fietsers staande gehouden en bekeurd omdat hun verlichting niet in orde was. Fietsen zonder licht staat in de ergernissen top drie van weggebruikers, zo heeft onderzoek in Noord-Holland Noord aangetoond.

Apparatuur weggenomen bij inbraak

Castricum, donderdag 27 januari 2005.

In de avonduren ontdekten bewoners van een huis aan de Dorcamp, bij thuiskomst, dat er bij hen overdag was ingebroken. De achterdeur was met grof geweld opengebroken. Uit de woning is een installatie weggenomen bestaande uit 4 speakers, een basreflexbox en een TV-toestel.

Inbreker aangehouden

Hoorn, vrijdag 28 januari 2005.

Vannacht omstreeks 01.00 uur is een 25-jarige veelpleger uit Hoorn op heterdaad aangehouden toen hij bezig was in te breken in een leegstaande woning aan de Lijster. Een getuige hoorde glasgerinkel en belde de politie. De man werd in de woning aangetroffen. Hij had een ruit naast de voordeur ingeslagen. Hij is ingesloten in verband met het verdere onderzoek.

Drankrijders

Den Helder, vrijdag 28 januari 2005.

Vannacht omstreeks 01.45 uur werd op de Middenweg een 35-jarige automobilist uit Den Helder gecontroleerd op drankgebruik. Hij blies aan het bureau 290 ug/l (tot 220 toegestaan) en kan een boete tegemoet zien.

Bijna twee uur later, omstreeks 03.30 uur zagen twee medewerkers van de Koninklijke Marechausse een 29-jarige automobilist uit Den Helder slingerend rijden over de Marsdiepstraat en de Jan Verfailleweg. De man reed 83 km/u waar 50 is toegestaan. Na staandehouding bleek dat hij te diep in het glaasje had gekeken. Hij werd overgedragen aan de politie. Aan het bureau weigerde de man mee te werken aan de ademanalyse, reden waarom zijn rijbewijs onmiddellijk werd ingenomen.

Oplichters

Westfriesland, vrijdag 28 januari 2005.

Oplichters zijn altijd weer op zoek naar nieuwe smoezen om mensen op te lichten. De laatste tijd zijn in Westfriesland enkele oudere mensen het slachtoffer geworden van een paar vrouwen. De vrouwen kwamen aan de deur met het verhaal dat zij op visite wilden bij hun oma, maar dat deze niet thuis was. De vrouwen vroegen daarbij om een pen en een stukje papier om een briefje achter te kunnen laten. Nadat de vrouwen waren vertrokken bleken portemonnees e.d. verdwenen te zijn.

Rijbewijs ingenomen na aanrijding met drank

Noord-Scharwoude, vrijdag 28 januari 2005.

Vannacht omstreeks 02.30 uur kreeg de politie de melding dat er een auto tegen een paal in de middenberm was gereden op de Westelijke Randweg. De bestuurder, een 58-jarige man uit Warmenhuizen, werd aangetroffen op de Dorpsstraat. Hij bleek gedronken te hebben en blies aan het bureau 780 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingenomen en hij krijgt een proces-verbaal.

Aanhouding van twee inbrekers op heterdaad

Alkmaar, vrijdag 28 januari 2005.

Vannacht omstreeks 04.00 uur meldde een oplettende getuige dat er twee mannen bezig waren met een inbraak in een steeg aan de Frieseweg. Agenten hebben de omgeving afgezet en ontdekten de twee mannen in een doodlopende steeg gelegen tussen de Frieseweg en de Burgemeester G. Bosstraat. Eén van hen, een 32-jarige man uit Alkmaar, kon meteen worden aangehouden. De ander, een 25-jarige man uit Alkmaar, vluchtte aanvankelijk over enkele schuttingen en daken van schuren. Hij kon kort hierna worden gearresteerd in een achtertuin. De verdachten bleken vier schuurtjes te hebben opengebroken en hadden fietsen en gereedschap klaar gezet om mee te nemen. De mannen zijn veelplegers en zijn in afwachting van het verdere onderzoek ingesloten.

Vrouw mishandeld

Alkmaar, vrijdag 28 januari 2005.

Vannacht omstreeks 05.00 uur is een 19-jarige vrouw uit Bergen mishandeld op de Gedempte Nieuwesloot. Ze stond te bellen met haar vriend met wie ze een woordenwisseling had. Er kwam een jongeman aanfietsen die zich met het gesprek ging bemoeien. De vrouw waar daar boos om en wees de man terecht. Hierna kreeg ze een klap in haar gezicht. De jongeman fietste weg. Het slachtoffer werd onderzocht in het ziekenhuis. Enkele voortanden zaten los. De verdachte had een Noord-Afrikaans uiterlijk en een bril. Hij was in het gezelschap van een andere jongeman op een fiets.

Emotionele momenten gevonden

Alkmaar, donderdag 27 januari 2005.

Op zaterdagavond 22 januari werd in de parkeergarage van het Medisch Centrum Alkmaar aan de Wilhelminalaan in Alkmaar een digitale fotokaart gevonden van het merk Fuji. Op de kaart staan fotos die voor de eigenaar emotionele momenten kunnen zijn zoals een huwelijk met een oude zwarte auto, kinderfotos, Sinterklaasfotos en fotos van een geboorte. De fotokaart is terug te krijgen op het politiebureau in Heiloo, tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Nog drie aanhoudingen in zaak overval pizzakoeriers

Hoorn, vrijdag 28 januari 2005.

Op dinsdag 11 januari werden in totaal 8 mannen aangehouden in verband met overvallen in de Klokketuin en de Huesmolen in Hoorn in november 2004. Inmiddels zijn in het onderzoek nog drie personen aangehouden. Van dit totaal van elf verdachten werden na verhoor vijf heengezonden. Zes verdachten zitten nog vast.

Op 21 en 22 november werden in Hoorn overvallen gepleegd op respectievelijk een koerier van de Peking Express en de Shoarmaphone. De koeriers werden overvallen door twee mannen die de slachtoffers met een mes bedreigden. Op 27 november werd een poging ondernomen om een man bij een geldautomaat in de Huesmolen te overvallen. Deze overval mislukte echter doordat het slachtoffer de geldtransactie afbrak. Even daarna werd in de Huesmolen een ander slachtoffer beroofd van zijn GSM. Ook hierbij was sprake van twee overvallers die een mes bij zich hadden. Uit het verdere onderzoek bleek tevens, dat men op 25 november van plan was geweest een Pizza-koerier te overvallen.

De politie stelde een onderzoek in naar deze overvallen. Uit het onderzoek kwamen drie verdachten naar voren. Tijdens de aanhoudingen van deze drie verdachten werd ook een inval gedaan in een woning aan de Klokketuin in Zwaag. Hierbij werd een doorgeladen vuurwapen en harddrugs aangetroffen. In de woning bleken vijf personen aanwezig te zijn. Zij werden allen door de politie aangehouden.

In het verdere onderzoek bekende een van de aangehouden verdachten, 20-jarige man uit Hoorn, betrokken te zijn geweest bij de overvallen in de Klokketuin. De twee andere aangehouden personen bleken niets met de overval te maken te hebben gehad. Een van hen werd heengezonden, de andere (een 21-jarige man) bleef vastzitten in verband met het bezit van harddrugs.

Het onderzoek leverde nog drie verdachten op. Hierbij ging het om een 25-jarige man uit Zwaag die bekende bij alle overvallen betrokken te zijn geweest, een 22-jarige man uit Zwaag die de overvallen in de Huesmolen bekende en een man uit Zwaag die onderdak verleende aan een van de overvallers en daarvan gestolen goederen in zijn woning had. Deze man wordt verdacht van heling.

Van de vijf personen die op 11 januari in de woning aan de Klokketuin werden aangehouden zit momenteel nog een 19-jarige man uit Zwaag vast in verband met het bezit van harddrugs en een 19-jarige man uit Bovenkarspel in verband met het bezit van een vuurwapen. De overige drie mannen werden al eerder in vrijheid gesteld.

Heler in bewaring gesteld

Alkmaar, vrijdag 28 januari 2005.

Naar aanleiding van diverse tips maar ook klachten van wijkbewoners heeft de politie afgelopen zondag 23 januari, de 34-jarige bewoner van een huis aan de Veneetsehof aangehouden op verdenking van heling. De man had in zijn huis diverse van diefstal afkomstige spullen staan, waaronder 6 fietsen, enkele computers en sieraden. Uit het onderzoek is gebleken dat de man de goederen had gekocht terwijl hij wist dat ze van diefstallen in woningen en bedrijven afkomstig waren. De man is gisteren door de rechter commissaris te Alkmaar in bewaring gesteld.