Time : 3:47:08 PM
Date : Friday, January 28, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA

Bevestiging van BSE bij een geit in Frankrijk

Eind oktober 2004 maakten de Franse autoriteiten bekend dat ze aanwijzingen hadden dat bij een gezonde geit die in 2002 geslacht werd, BSE werd vastgesteld. BSE is de vorm van overdraagbare spongiforme encefalopathieën (OSE) die wordt vastgesteld bij runderen. Tot nu toe werden alle vastgestelde gevallen van OSE bij schapen en geiten beschouwd als gevallen van scrapie, een andere ziekte die niet overdraagbaar is op de mens.

Verder onderzoek heeft nu bevestigd dat de geit inderdaad aangetast was met de BSE-variant.

Nu reeds bestaat in de Europese Unie en in België een reeks maatregelen tegen OSE's bij schapen en geiten.

Naast de snelle tests jaarlijks uitgevoerd op 1.500 schapen en op 50 geiten die bemonsterd werden in het destructiebedrijf, verzekert de epidemiologische bewaking ook de opsporing van OSE bij levende dieren in de beslagen, op de veemarkten en bij aankomst in de slachthuizen : alle schapen of geiten die zenuwstoornissen vertonen waaruit de ziekte zou kunnen blijken of waarvan de oorzaak onbekend is, worden beschouwd als verdacht en aan de diagnosetests onderworpen.

In het slachthuis wordt het gespecificeerd risicomateriaal (GRM) van schapen en geiten verwijderd en vernietigd.

De Europese Commissie zal de komende dagen bijkomende voorstellen doen. De Commissie stelt voor om het testprogramma voor geiten op te drijven om na te gaan of het hier al dan niet gaat om een geïsoleerd geval. In de komende 6 maanden zouden in de ganse EU 200.000 gezonde geiten worden getest op BSE. Bovenop zal elk geval dat positief bevonden wordt bijkomende testen ondergaan om na te gaan of het gaat om scrapie of BSE. Deze laatste testen werden pas recent gevalideerd. Een ontwerp wordt besproken op de eerstvolgende vergadering van het Permanent Comité voor de Veiligheid van de Voedselketen op 2 februari. Het Belgisch Voedselagentschap gaat momenteel na wat de gevolgen van bijkomende maatregelen op zijn werking zouden kunnen zijn. Jaarlijks worden in ons land zo'n 2000 geiten geslacht. Dit voorstel van de Commissie is gebaseerd op een wetenschappelijk advies van de EFSA (European Food Safety Authority).

In zijn advies van eind november 2004 stelt dezefde Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid dat melk en afgeleide producten van gezonde geiten als veilig mogen worden beschouwd, ook op het vlak van OSE's.

http://www.europa.eu.int/comm/food/index_nl.htm

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

Link to Press Release - NL
Link to Press Release - FR