Ingezonden persbericht


RF en EM antennes niet uit te schakelen met "kastje"

28-01-2005

In de Telegraaf van 27 januari 2005 stond vermeld dat enkele winkeldieven zijn aangehouden in Leidschendam, omdat zij met een "kastje" de beveiligingspoortjes wisten uit te schakelen en op die manier producten konden stelen zonder alarm te veroorzaken.

Na onderzoek door een beveiligingsbedrijf in Leidschendam (SecuWatch) is gebleken dat het "kastje" alleen werkt op Akoestisch Magnetische systemen (AM). De antennes van Checkpoint Meto (waarmee het Vakcentrum een mantelovereenkomst heeft), die over het algemeen werken op (New Digital) Radio Frequent- (RF) en Elektro Magnetische (EM) principes, zijn niet gevoelig voor dit kastje. De meeste supermarkten in Nederland werken met RF of EM.

Aanleiding voor de waarschuwing in de Telegraaf is de aanhouding van twee vermeende winkeldieven uit Duitsland en Slovenië woensdag in Leidschendam. De verdachten bleken een apparaatje bij zich te hebben dat niet opvalt, omdat ze het in een schoudertas met zich meedragen. Het toestel ziet er professioneel uit en schakelt de detectiepoortjes uit. Het vermoeden bestaat dat er meer van deze apparaatjes in omloop zijn.

Deze vorm van winkelcriminaliteit wordt vooral gebruikt door groepen Oost-Europeanen die in georganiseerd verband winkeldiefstal plegen. Zij hebben het veelal voorzien op dure luxe artikelen zoals parfum, juwelen, elektronica en (merk)kleding.

De afgelopen jaren is het aandeel van winkelcriminaliteit, gepleegd door Oost-Europese bendes, toegenomen. Deze toename speelt vooral bij overvallen, ramkraken, kassabonfraude, georganiseerde winkeldiefstal en valse eurobiljetten. Het Platform Detailhandel waarschuwt winkeliers al langer om extra alert te zijn op groepen Oost-Europeanen en de bestaande maatregelen en procedures verscherpt toe te passen.

Het Platform Detailhandel.nl (het samenwerkingsverband voor alle detailhandel in Nederland) heeft het Kabinet gevraagd om actie te ondernemen en afspraken te maken met Europese lidstaten over een harde internationale aanpak van winkelcriminaliteit. Politie en justitie van de Europese lidstaten dienen nauw samen te werken om criminelen op te sporen en te vervolgen. Ook moeten politie en justitie winkeliers, zoals deze keer is gebeurd, snel informeren over rondtrekkende bendes, waar deze gesignaleerd zijn en wat de werkwijze is.

Einde persbericht

Met vriendelijke groeten,

Paul Jansen,
communicatie Vakcentrum
Blekerijlaan 1
3447 GR Woerden
T (0348) 41 97 71
F (0348) 42 18 01
M (0653) 30 31 60
E p.jansen@vakcentrum.nl I www.vakcentrum.nl