Gemeente Waterland


Eind januari ontvangen inwoners en bedrijven een gecombineerde belastingaanslag. Een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke aanslag is de Onroerende Zaak Belasting, ook wel OZB. De woningen, bedrijfspanden en gronden zijn afgelopen jaar opnieuw getaxeerd, u zult merken dat de waarde van uw pand in de meeste gevallen behoorlijk is gestegen. De stijging van de waarde van de onroerende zaken wordt echter voor het grootste deel gecompenseerd doordat de gemeente Waterland ervoor heeft gekozen om lagere tarieven te hanteren voor de onroerende-zaakbelastingen. Een stijging van de WOZ-waarde met bijvoorbeeld 50% betekent geen verhoging van 50%. Gemiddeld is de stijging van de OZB in onze gemeente ongeveer 1,5%.

foto: Zuiderwoude Taxatieverslag online
Met ingang van 1 januari 2005 is wettelijk geregeld, dat er geen aparte WOZ-beschikking (WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken) meer wordt afgegeven waarin de taxatiewaarde van uw onroerend goed staat, maar dat de beschikking op het aanslagbiljet wordt afgedrukt. De gemeente is wettelijk verplicht om het
aanslagbiljet/WOZ-beschikking per post te versturen, maar voor de overige documenten zoals het taxatierapport bestaat deze verplichting niet. Het taxatieverslag wordt dan ook niet per post verzonden, maar geplaatst op deze website. Het standaard bezwaarschrift wordt zowel op de website geplaatst als per post verzonden (op te vragen bij gemeentehuis).

Taxatieverslag
De waardevaststelling van de woning is voor u van groot belang. Het taxatieverslag bevat de kadastrale gegevens en standaard-informatie, waaronder de objectkenmerken. Bovendien zijn hier de 'vergelijkbare' verkopen zichtbaar. Deze zijn immers mede bepalend voor de economische waarde van de onroerende zaak. En daarmee van invloed op het betalen van belasting. Door de toegevoegde onderbouwing en de fotos van de objecten heeft u optimaal zicht op de redelijkheid van de taxatie.

Kan iedereen uw taxatieverslag lezen?
Neen. Het eigen taxatieverslag en het eigen aanslagbiljet/beschikking is alleen voor u (als belanghebbende ) beschikbaar. Om uw pivacy te waarborgen maken we gebruik van persoonsgebonden wachtwoorden om in te kunnen loggen. In het aanmeldscherm moet u uw sofinummer en geboortedatum invullen. Daarna kunt u het taxatieverslag, het aanslagbiljet en de andere zaken inzien en zonodig uitprinten.

Waarom staat mijn taxatieverslag niet online?
Het taxatieverslag staat niet op de website als op uw aanslagbiljet geen beschikking en aanslag OZB staan. De beschikking en de aanslag OZB kunnen om verschillen redenen nog ontbreken. Bijvoorbeeld als er recent een verbouwing heeft plaatsgevonden. Nadat u uw aanslag ozb en de WOZ-beschikking heeft ontvangen, kunt u het taxatieverslag op de website vinden.

foto: Marken En als ik geen internet heb?
Iedere belanghebbende kan dus via de website zijn of haar taxatieverslag inzien en printen. Natuurlijk is er ook rekening gehouden met het feit, dat niet iedereen over internet beschikt. U kunt het taxatieverslag ook (gratis) opvragen via telefoonnummer 0299-658 566. Regelmatig krijgen we vragen over de WOZ-waarde of wordt een duplicaat van het aanslagbiljet/WOZ-beschikking aangevraagd. Voortaan kunt u deze gegevens op ieder moment via de website vekrijgen. Het blijft dus mogelijk om de WOZ-waarde en een duplicaat van het aanslagbiljet/WOZ-beschikking bij de gemeente schriftelijk op te vragen.

Bezwaar maken via internet
Als u bezwaar wilt maken tegen uw WOZ-beschikking verzoeken we u om gebruik te maken van het bezwaarformulier. Deze kunt downloaden, invullen en versturen. U kunt geen bezwaar maken via e-mail! U kunt ook gebruik maken van het formulier dat bij het aanslagbiljet is gevoegd.

Nog vragen?
Mocht u nadien nog vragen hebben, dan kunt u van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur telefonisch contact opnemen met één van onze medewerker(ster)s van het bureau Financiën, via telefoonnummer 0299 - 658 566. Mailen kan natuurlijk oo, via gemeente@waterland.nl

LAAT MIJN TAXATIEVERSLAG ZIEN: INLOGGEN

Let op: aan publicaties op deze website kunt u geen rechten aan ontlenen