D66

De Jonge Democraten voeren dit weekend actie voor de bouw van windmolenpark in het westelijke havengebied van Amsterdam. De jongeren zijn het oneens met de welstandscommissie van de gemeente Amsterdam, die een aanbod van oliemaatschappij British Petroleum om 11 megawindmolens aan te leggen op hun eigen bedrijfsterrein afsloeg op grond van 'esthetische argumenten'. Om hun standpunt kracht bij te zetten hebben de Jonge Democraten onder toeziend oog van de lokale televisie alsnog 11 miniatuurwindmolens in het havengebied geplaatst. Ook houdt de JD een enquête onder de Amsterdamse bevolking.

Voorzitter Jelmer Alberts van de JD-afdeling in Amsterdam: `Doet een groot oliebedrijf eindelijk eens iets aan duurzaam ondernemen, komt er een overheidscommissie het initiatief de nek omdraaien vanwege de esthetiek. We hebben het hier over een industrieterrein ver van de bewoonde wereld met enorme olie-opslagtanks waar bovendien al 19 windmolens staan!'

Volgens de JD laat de gemeente Amsterdam een kans aan zich voorbijgaan om zonder eigen investering het krachtigste windmolenpark van Nederland te krijgen. De megawindmolens zouden 20.000 huishoudens van groene stroom kunnen gaan voorzien. Alberts: `Absoluut een gemiste kans. Volgens ons is vuile energie viezer dan een windmolen en daarom plaatsen wij alsnog de windmolens'.

De jongeren vinden dat iedereen die zijn mond vol heeft over schone energie die nu moet opentrekken. Amsterdam zou met het windmolenpark de onnodige uitstoot van 15.000 ton CO2 kunnen besparen.

Jan Paternotte, landelijk voorzitter van de JD: `De Jonge Democraten willen dat de Nederlandse gemeenten haar milieubeleid serieus nemen. Dat doe je niet door schone energie in een industriegebied op haar fotogenie af te wijzen'.

In hun enquête leggen de Jonge Democraten de Amsterdammers voor of zij problemen hebben met de bouw van het windmolenpark. Maandag zullen de Jonge Democraten de uitslag van hun enquête publiceren.

Voor meer informatie, zie www.jongedemocraten.nl

22-1-2005 16:21