Vlaamse overheid

Sinds 2001 konden 25.000 kansarmen op vakantie dankzij het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen. Verschillende organisaties uit de toeristische sector stellen voor deze mensen hun accommodatie ter beschikking, vaak onder de kostprijs. Ook dit jaar is het aanbod opnieuw uitgebreid. Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois is heel tevreden met het toenemende succes van het Steunpunt: "Mensen die er anders geen budget voor hebben, krijgen hiermee de kans om van een welverdiende vakantie te genieten." Vandaag organiseert het Steunpunt Vakantieparticipatie een Forum waar vertegenwoordigers uit de toeristische sector, sociale organisaties en vakantiegangers de werking bespreken. Ook wordt de nieuwe vakantiegids 2005 voorgesteld.

Het Steunpunt Vakantieparticipatie werd in mei 2001 opgericht om de sociale toegankelijkheid van het Vlaamse toeristische aanbod te vergroten. In overleg met de sector wordt een vakantieaanbod uitgewerkt dat aangepast is aan de geldbeugel van kansarmen en mensen met een laag inkomen. Elk jaar verschijnt er jaar een brochure met een uitgebreid gamma aan individuele vakanties, groepsvakanties en dagtoerisme. "In 2001 maakten 752 kansarme toeristen gebruik van de diensten van het Steunpunt Vakantieparticipatie. Afgelopen jaar is dit aantal opgelopen tot bijna 12.000. In totaal konden nu al 25.000 kansarmen op vakantie dankzij het Steunpunt," aldus minister Bourgeois.

"In principe moet iedereen de kans krijgen om aan één of andere vorm van toerisme te doen," vindt minister Bourgeois. Dit betekent, naast het zorgen voor de sociale toegankelijkheid, ook werk maken van de fysieke toegankelijkheid. "Zo staan we nog voor een hele uitdaging om de verblijfsaccommodaties aan te passen aan onder andere gehoor- en gezichtsgestoorde toeristen", aldus de minister.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be


---