Ingezonden persbericht


28 januari 2005

PvdA jongeren: "PvdA moet meer samenwerken met SP en GroenLinks"

Jonge Socialisten vragen partijcongres uitspraak over linkse samenwerking

De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) zullen morgen op het PvdA congres een motie indienen waarin zij pleiten voor een linkse samenwerking tussen PvdA, SP en GroenLinks. "Deze drie partijen moeten samen een speerpuntenprogramma opstellen, waarmee zij hét alternatief voor het huidige kabinetsbeleid neerzetten," aldus Remy Wilshaus, landelijk voorzitter van de PvdA jongerenorganisatie.

Afgelopen Prinsjesdag pleitten de drie jongerenorganisaties al voor een programmatische samenwerking tussen hun moederpartijen: PvdA, SP en GroenLinks. Jan Marijnissen toonde zich hier deze maand ook voorstander van. Wouter Bos reageerde tot op heden echter niet, of afwijzend, op dit voorstel. "Door als linkse oppositiepartijen de handen in één te slaan en samen een speerpuntenprogramma op te stellen krijgt de oppositie een meer herkenbaar gezicht," volgens Wilshaus. "Als PvdA jongeren zijn wij benieuwd of het partijcongres ook de voordelen van deze samenwerking in ziet."

De PvdA jongeren pleiten niet voor een samengaan van de partijen, maar door op de belangrijkste politieke onderwerpen gezamenlijk beleid te presenteren laat de oppositie zien dat er een alternatief is voor het huidige kabinetsbeleid.

Ook vraagt de JS aandacht voor de positie van jongeren in de sociale zekerheidsdiscussie. De JS roept de PvdA op de kortdurende WW in stand te houden en het huidige AOW stelsel te herzien.

Voor meer informatie neemt u, ook tijdens het congres, contact op met:

Remy Wilshaus
landelijk voorzitter Jonge Socialisten in de PvdA
E voorzitter@js.nl
T 06-25156944

Gijs van Midden
Politiek secretaris Jonge Socialisten in de PvdA
E gvmidden@js.nl
T 06-14911360