Fortis Bank

Deal Fortis en BCP afgerond waardoor Fortis 51% verwerft in nieuwe verzekeraar Millenium bcp Fortis Grupo Segurador

Jozef de Mey wordt Voorzitter en Antonio Castro Henriques wordt Vice-Voorzitter van de Raad van Bestuur van Millenium bcp Fortis Grupo Segurador. Michael Baise, Peer van Harten en Frank Dausy treden toe tot het bestuur. Daarnaast is Michel Baise ook benoemd tot CFO van de nieuwe joint venture en lid van het Executive Committee.

Fortis en BCP hebben definitieve overeenstemming bereikt over de nieuwe joint venture Millenium bcp, zo is vandaag bekendgemaakt. Fortis verwerft een belang van 51% en verzorgt het management van de bankverzekeringsactiviteiten van BCP in Portugal. Met de overeenkomst is een bedrag van EUR 510 miljoen gemoeid. De nieuwe joint venture, Millenium bcp Fortis Grupo Segurador, wordt de marktleider in de Portugese markt voor levensverzekeringen.

In de komende weken beëindigt Michel Baise zijn functie als algemeen directeur bij Fortis Finance. Gilbert Mittler, de CFO van Fortis: "Ik wens Michel het allerbeste in zijn nieuwe, uitdagende functie bij deze belangrijke nieuwe onderneming van Fortis. Graag wil ik hem bedanken voor de aanzienlijke bijdrage die hij aan de ontwikkeling van Fortis heeft geleverd. Michel heeft in de financiële wereld al diverse prijzen in de wacht gesleept voor zijn prestaties en innovatiekracht."

Millennium bcp Fortis Grupo Segurador De nieuwe joint venture Millennium bcp Fortis wordt de marktleider in levensverzekeringen in Portugal. In 2004 bedroegen de premie-inkomsten van BCP's bankverzekeringsactiviteiten EUR 1,4 miljard, waarvan EUR 1,2 miljard voor levensverzekeringen (een marktaandeel van 20%) en EUR 0,2 miljard voor schadeverzekeringen. Millennium bcp Fortis krijgt een interessante positie in schade (een aandeel in de totale markt van 3,5% en van 30% binnen het bankverzekeringskanaal), waaronder een leidende positie in ziektekostenverzekeringen. De technische reserves voor levensverzekeringen bedroegen eind 2004 EUR 6,6 miljard.

Banco Comercial Português (BCP) Banco Comercial Português is de grootste private financiële groep in Portugal, met totale activa van EUR 71,6 miljard, een netto-inkomen van EUR 513 miljoen in 2004 evenals een gecombineerde marktkapitalisatie van EUR 7,2 miljard (gewone aandelen en 2005 verplicht converteerbare effecten). De bank heeft een marktaandeel van 27,3% in kredietverlening en 22,5% in deposito's, en is marktleider in levensverzekeringen, beleggingsfondsen, factoring, leasing en retail brokerage. De bank heeft ruim 3 miljoen klanten in Portugal en meer dan 1.000 bankkantoren, die actief zijn onder de merknaam Millennium bcp. Daarenboven heeft BCP ook belangen in een aantal specifieke internationale activiteiten met een hoog groeipotentieel, zoals in Polen en Griekenland, en vormt het totale concern op die manier een evenwichtig geheel van activiteiten.

Fortis is een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 26,4 miljard (31/12/2004) en circa 52.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor haar particuliere, zakelijke en institutionele klanten. Vanuit de expertise in de thuismarkt ontplooit zij haar Europese ambities via groeiplatforms. Fortis opereert ook in geselecteerde activiteiten met een wereldwijd bereik. In specifieke Europese en Aziatische landen maakt zij met succes gebruik van haar knowhow en ervaring in bankverzekeren. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR programma in de Verenigde Staten. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Perscontacten:

Brussel:


+32 (0)2 565 35 84
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 19
Investor relations:

Brussel:


+32 (0)2 510 53 91
Utrecht:

+31 (0)30 226 32 20