FNV BOUW

FNV ZBo: Verzekering zzp'ers faalt

FNV Zelfstandigen Bouw is nog steeds niet tevreden over de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zzp'ers. Minister De Geus van Sociale Zaken stelt te weinig eisen aan de verzekeraars. Met het gevolg dat zelfstandigen zonder personeel te veel voor verzekeringsproducten betalen, waar ze weinig voor terugkrijgen.

Afgelopen week kondigde het Ministerie van Sociale Zaken enthousiast aan dat de verzekeraars op verzoek van De Geus de alternatieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen uitbreiden. Behalve ondernemers met een verhoogd gezondheidsrisico kunnen er meer 'moeilijk verzekerbare zelfstandigen' gebruik van maken: zelfstandigen die na herkeuring volledig aan het werk kunnen en zelfstandigen die een particuliere verzekering hebben met een lagere eindleeftijd dan 65 jaar. Dat er nu alweer een reparatie nodig is, bewijst dat het besluit veel te ondoordacht genomen is. En voor de hoogte, de aanvang en de duur van de verzekering lost dit niets op, vindt FNV Zelfstandigen Bouw.

Ruim voordat de WAZ (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen) vorig jaar juli overhaast werd afgeschaft, trok FNV Zelfstandigen Bouw aan de bel. Nu was ZBo op zich niet tegen de afschaffing van de WAZ: dat was een dure regeling met een lage uitkering. Met een particuliere verzekering kon het goedkoper en beter, vond ook ZBo. Maar dan moet de overheid wel regels stellen! Met name voor mensen met een ziekteverleden. De FNV berekende dat zo'n 60.000 zelfstandigen niet in staat zouden zijn om een goede en betaalbare verzekering voor arbeidsongeschiktheid af te sluiten. Het pakket van de verzekeraars voor deze groep 'moeilijk verzekerbaren' is met een premie van rond de 2600 euro erg duur. Pas na twee jaar is er een uitkering op bijstandsniveau mogelijk, uitsluitend bij volledige arbeidsongeschiktheid. Na vijf jaar wordt deze uitkering gestopt: dan blijft de bijstand over. En de uitkering bij bevalling en zwangerschap die de WAZ wél kende, ontbreekt, zodat vrouwelijke ondernemers en hun gezinnen er zwaar aan tekort komen.

FNV ZBo kan dus niet het enthousiasme delen van het Ministerie dat dit ondermaatse aanbod nu voor grotere groepen geldt.

Meer informatie bij beleidsmedewerker Ralph Otten van FNV ZBo, 06 48544490
of bij voorlichter Anne Pols, 06 53734494

28 jan 05 18:09