Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire Nieuwsflits - Week van maandag 24 tot vrijdag 28 januari 2005 (28/01/05)

Wekelijks ontvangt u een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Maandag werd de parlementaire week op gang geschoten met een hele batterij vragen aan minister Keulen over de kennis van de Nederlandse taal als criterium bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Onlangs maakten drie Antwerpse sociale woningmaatschappijen immers bekend dat ze een dergelijk nieuw reglement hebben uitgeschreven. Bedoeling van het nieuwe reglement is om de samenlevingsproblemen in sociale woonblokken terug te dringen en te streven naar een betere sociale mix binnen de sociale huisvesting. Minister Keulen, bevoegd voor Huisvesting, antwoordde dat hij naast de twee reeds bestaande criteria (inkomens- en bezitsvoorwaarden) in het nieuwe huurbesluit ook de basiskennis van het Nederlands als voorwaarde zal opleggen bij het toewijzen van een sociale woning. Bart De Wever steunt dit initiatief, maar heeft toch twee bedenkingen. Zo sprak minister Keulen over een vrijstelling voor nieuwkomers die werk hebben. Zij worden volgens de minister verondersteld Nederlands te kennen. Wie naar de praktijk kijkt, weet echter dat dit in heel wat gevallen niet zo is. Ook vraagt Bart bijzondere aandacht voor de situatie in de Vlaamse Rand. Volgens de redenering van minister Keulen behoort iedere Franstalige immers automatisch tot de groep mensen die beschikken over een basiskennis van het Nederlands, en worden ze dus vrijgesteld van een taalproef.

De laatste dagen werden we om de oren geslagen met pijnlijke cijfers in verband met het ondernemerschap in Vlaanderen. Zo bleek uit de GEM-enquête (Global Entrepreneurship Monitor, een internationale enquête naar de ondernemingzin, in ons land uitgevoerd door de Vlerickschool) dat ons land op Slovenië na het slechtst scoort in Europa. Per land werd aan duizenden mensen gevraagd of ze recent een onderneming hebben opgezet of bezig zijn dit te doen. Waar Wallonië beter scoort dan vorig jaar, geldt het omgekeerde voor Vlaanderen. Daarenboven waren er de op zijn minst misleidende cijfers van de Kruispuntbank Ondernemingen. Verenigingen van mede-eigenaars en andere verenigingen werden vorig jaar wel opgenomen in de statistieken, waardoor het aantal starters fors overdreven was. Verwijzend naar het ambitieuze regeerakkoord inzake ondernemerschap stelde Jan Peumans een actuele vraag aan minister Moerman. In eerste instantie relativeerde ze de cijfers. Toch is ze zich er goed van bewust dat er nog veel werk is aan de winkel. Ze wil prioritair werk maken van een betere afstemming van de verschillende soorten financieringsinstrumenten die er bestaan (vriendenlening, Innovatiefonds, business angels-netwerken, ARKimedes).

Tegen de zomer moet er een oplossing zijn voor de problemen met Nederlandsonkundige urgentiediensten in de Vlaamse Rand rond Brussel. Dat heeft Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Vervotte dinsdag in de commissie gezegd in antwoord op een parlementaire vraag van Mark Demesmaeker. De tussenkomsten van de MUG-diensten uit Brusselse ziekenhuizen en uit het Waalse Tubize zorgen in de Rand geregeld voor schrijnende situaties: Nederlandsonkundig personeel, lange interventietijd, medische incompetentie. Minister Vervotte heeft de problematiek aangekaart op de interministeriële Conferentie Volksgezondheid. Federaal en Vlaams niveau plegen in die Conferentie overleg. Daar werd een akkoord bekomen om een werkgroep op te richten die initiatieven ter oplossing zal uitwerken. Die werkgroep is intussen al een eerste keer bijeen geweest en de minister maakt zich sterk dat er tegen midden dit jaar een oplossing is. Wat de noodzaak betreft voor een eigen MUG-dienst in Halle, heeft minister Vervotte contact gehad met het Halse Ziekenhuis. De directie is bereid opnieuw een MUG-dienst op te starten als de nodige subsidiëring er komt. Over de al dan niet tweetaligheid ervan zal nog een grondig debat moeten worden gevoerd. Mark Demesmaeker blijft bij zijn standpunt dat Halle een eigen Vlaamse MUG-dienst moet krijgen, met Nederlandstalig personeel.

Zowel op dinsdag als op donderdag kwam het onderwerp van de doortrekking van de A19 (Ieper Veurne) ter sprake in de commissies, waar resp. minister Peeters en minister Van Mechelen ondervraagd werden. Het dossier van deze doortrekking is al heel oud en beweegt vele West-Vlaamse geesten. Zo ook die van Jan Loones, die het N-VA-standpunt hieromtrent vertolkte. Een radicale doortrekking is voor ons compleet uit den boze. Zo moet er een gezond evenwicht worden gevonden tussen het behoud van het natuurgebied (Bachten de Kupe) en de leefbaarheid van de verschillende gemeenten. Ook de archeologische site van Pilkem Ridge mag onder geen beding schade lijden van een mogelijke aanleg van deze weg. Jan Loones roept de Vlaamse regering op om de verschillende studies die in aanmaak zijn nog in het voorjaar grondig onder de loep te nemen en de gepaste conclusies te trekken. Na de lange lijdensweg van dit dossier rekent Jan er stellig op dat in deze legislatuur niet in het minst omdat er twee WestVlaamse ministers deel uitmaken van de regering - de eerste spadensteek van de A19 gegeven wordt.

De meeste beleidsnotas werden kort voor nieuwjaar besproken in de verschillende commissies. Enkele andere werden pas later ingediend door de betrokken ministers en zijn nu in behandeling. Donderdag kwam in de Commissie Onderwijs de beleidsnota Onderwijs en Vorming ter sprake. Kris Van Dijck legt voor onze fractie als onderwijsspecialist een aantal accenten. Zo is hij van oordeel dat een Vlaamse magistratenschool er moet komen, ondanks wat Onkelinx van plan is op federaal niveau. Daarnaast had hij de nodige aandacht voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. We pleiten voor een versnelde realisatie van het aparte Brusseldecreet. Tenslotte kijkt de N-VA met belangstelling uit naar de inpassing de Lerarenopleiding in Vlaanderen in het nieuwe BaMa-decreet. De bespreking van de beleidsnota wordt volgende week in de Commissie verder gezet.

Vlaams minister Vervotte en later SP.a-voorzitter Stevaert lanceerden het idee om de forfaitaire bijdrage van 25 euro voor de zorgverzekering niet langer door erkende zorgkassen te laten innen maar wel via de belastingen te verrekenen. Helga Stevens kwam woensdag tussen in het actualiteitsdebat. De N-VA is voorstander van alle maatregelen die tot gevolg hebben dat het systeem van de zorgverzekering eenvoudiger en kostenefficiënter wordt. Maar door het voorstel van Stevaert evolueert de verzekering naar een gewone belasting. Als je mensen laat betalen voor concrete zaken (zorgverzekering, vuilniszakken, busritten), betaalt iedereen doorgaans evenveel. Als je die zaken via de inkomstenbelasting financiert, betalen de hoge inkomens nog meer en de lage minder. Ideologisch past het dus in het kraam van Stevaert. Maar de gemiddelde en hoge inkomens betalen al vreselijk veel belastingen zodat ze dat er niet nog eens moeten bij krijgen. Daarnaast wekt het voorstel de indruk dat de zorgverzekering gratis wordt. Het is goed mensen er af en toe aan te herinneren wat ze betalen en waarvoor. De N-VA verwacht dat alle meerderheidspartners trouw blijven aan het Vlaams regeerakkoord in ál zijn aspecten. Als we vaststellen dat de SP.a de discussie over de belastingsverlaging terug opent, wil de N-VA gerust enkele andere suggesties doen.

Kamer van Volksvertegenwoordigers

In de Kamer vroeg Patrick De Groote om het verschil weg te werken in de anciënniteitberekening tussen de vrijwillige brandweerlieden die voor en na 2002 naar het beroepskader zijn overgestapt. De oorzaak ligt bij een KB van Duquesne. De federale staat was in 2002 door het Lambermontakkoord nog maar pas opnieuw bevoegd geworden voor de weddenschalen van de brandweer of de minister van Binnenlandse Zaken bouwde een gigantische discriminatie in. Het loonverschil kon gemakkelijk oplopen tot 2400 euro per jaar. Dewael zal nu uiteindelijk na herhaaldelijk aandringen aan de gemeenten de mogelijkheid geven om de discrepantie vanaf 1 januari 2005 recht te zetten. Een automatische correctie komt er echter niet. Bovendien voorziet de minister geen enkele mogelijkheid om de verloren inkomsten tussen 2002 en 2005 te compenseren. Zelf enige financiële verantwoordelijkheid dragen voor de enorme miskleun van zijn voorganger, wil de minister niet.

Auteur:
Vlaams Parlement & Kamer van Volksvertegenwoordigers Peter Buysrogge, wetenschappelijk medewerker Vlaams Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
E-post: peter.buysrogge@vlaamsparlement.be
Url: www.n-va.be