Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
28 januari 2005
Ons kenmerk
HDJZ/LUV/2005-214
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

-
Uw kenmerk
2040506380
Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij ontvangt u mijn antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid Duyvendak over een schadevergoeding door Schiphol aan een projectontwikkelaar.


1. Hebt u kennis genomen van het bericht dat Schiphol een schadevergoeding van 97,2 miljoen moet betalen aan de projectontwikkelaar Chipshol?


1. Ja. Ik teken hierbij aan dat de rechtszaak waaraan in het bericht wordt gerefereerd nog niet is afgerond en dat niet vaststaat dat Luchthaven Schiphol het genoemde bedrag moet betalen. De rechtbank te Haarlem heeft uitgesproken behoefte te hebben aan deskundige voorlichting over de omvang van de schade. Een uitspraak over de omvang van te vergoeden schade zal dus in een later stadium door de rechtbank Haarlem worden gedaan.


2. Zal deze vergoeding geheel voor rekening komen van Schiphol of is de staat of zijn andere overheden ook mogelijk aansprakelijk dan wel verantwoordelijk? Heeft Schiphol een beroep op u of andere overheden gedaan voor medefinanciering of verwacht u dat hij dat zal doen?
2. Luchthaven Schiphol heeft in januari 2003 een beroep gedaan op mij om een bouwverbod op te leggen krachtens artikel 38 van de Luchtvaartwet (na de inwerkingtreding van de Schipholwet per 20 februari 2003 verviel dit instrument ten aanzien van luchthaven Schiphol). Aanleiding voor het verzoek van Luchthaven Schiphol was een onderzoek van de Luchtverkeersleiding Nederland waaruit bleek dat de bouwplannen van Chipshol bij realisatie zouden leiden tot beperking van het baangebruik van de Aalsmeerbaan.
Artikel 50 van de Luchtvaartwet bepaalt dat de exploitant van het luchtvaartterrein de schade vergoedt die optreedt doordat een bouwverbod op grond van artikel 38 van de Luchtvaartwet is opgelegd. Chipshol heeft de Luchthaven Schiphol op grond van artikel 50 van de Luchtvaartwet aangesproken. Dat is de schadevergoedingsprocedure waarover in het krantenbericht wordt gesproken. Luchthaven Schiphol heeft de Staat in vrijwaring geroepen ten aanzien van de aan Chipshol te betalen schadevergoeding. Artikel 50 van de Luchtvaartwet bepaalt echter, zoals in het vorenstaande uiteengezet, dat de exploitant van het luchtvaartterrein de schade vergoedt doordat een bouwverbod is opgelegd. Deze procedure loopt nog.

Daarnaast lopen er bestuursrechtelijke en civielrechtelijke procedures tussen Chipshol en de Provincie Noord-Holland en Chipshol en de gemeente Haarlemmermeer. Chipshol heeft voorts bezwaar gemaakt tegen het opgelegde bouwverbod. Ook deze procedure loopt nog. Voor het nemen van een beslissing op het bezwaar wordt het advies van de commissie ex artikel 43 van de Luchtvaartwet afgewacht.


3. Is de staat door het bouwverbod dat door het ministerie van Verkeer en Waterstaat is ingesteld of anderszins medeverantwoordelijk voor de ontstane situatie?

3. Zie het antwoord op vraag 2.


4. Was u op de hoogte van het conflict met Chipshol BV? Welke rol heeft de staat als belangrijkste aandeelhouder van Schiphol hierin gespeeld?

4. Zie het antwoord op vraag 2.


5. Zijn er door de regering pogingen ondernomen om een schadevergoeding te voorkomen? Zo ja, welke zijn dit? Zo nee, waarom niet?

5. De Luchtvaartwet bepaalt dat schade die wordt geleden ten gevolge van het bouwverbod door de exploitant van de luchthaven vergoed wordt. Zie verder ook het antwoord op vraag 2.


6. Verwacht u dat de mogelijke financiële tegenvaller voor de luchthaven ten koste zal gaan van reizigers cq. gebruikers van de luchthaven?

6. De omvang van de schade staat niet vast. Aangezien de zaak nog onder de rechter is, en er geen uitspraken over de omvang van te vergoeden schade is gedaan, is het te vroeg om te speculeren over mogelijke consequenties.


7. Heeft deze mogelijke financiële tegenvaller gevolgen voor de financiële positie van de aandeelhouders, via bijvoorbeeld het uit te keren dividend?

7. Zie het antwoord op vraag 6.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs