Gemeente Assen


Nieuwe koers Cultureel Kwartier

ASSEN, 28 januari

De gemeente Assen gaat zelf de regie voeren over de realisatie van het Cultureel Kwartier. Uit onderzoek naar de plannen die samen met projectontwikkelaar Van Eijl zijn ontwikkeld blijken teveel onzekerheden met betrekking tot de financiële onderbouwing. Beide partijen hebben daarop besloten de zakelijke relatie te beëindigen.

Bij het sluiten van de intentieovereenkomst tussen Van Eijl en de gemeente in 2003 gingen beide partijen er nog vanuit dat het project binnen de door de gemeenteraad gestelde financiële kaders kon worden gerealiseerd. Gezien de omvang van het project, de commerciële voorzieningen en de stedenbouwkundige randvoorwaarden is er veel en gedetailleerd onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het plan en haar diverse onderdelen.

Uiteindelijk is gebleken dat realisatie binnen de overeengekomen kaders niet haalbaar lijkt.

Het beëindigen van de samenwerking heeft geen ingrijpende consequenties voor de voortgang van het project. Dat zal ook in de huidige plannen -zij het gefaseerd- worden uitgevoerd. Daarbij zal in elk geval als eerste de bouw van een theater, bibliotheek, bioscoop en parkeergarage worden aangepakt. De oplevering van deze onderdelen die een duidelijke publieksfunctie hebben zal enige maanden later zijn dan oorspronkelijk gepland. Die vertraging heeft te maken met de Europese aanbestedingsregels waaraan de gemeente nu is gebonden bij het aantrekken van bouwbedrijven daarvoor.

Het gemeentebestuur beraadt zich nog over de realisatie van het private deel van het project. Dat betreft onder meer de woningen en commerciële ruimtes zoals die in de plannen zijn opgenomen. Ook dat onderdeel kan onder eigen regie worden uitgevoerd.