VU Medisch Centrum

Nieuwe beademingsmethode voorkomt longschade ernstig zieke kinderen

Een nieuwe beademingsmethode waarbij kleine volumes zuurstof toegediend worden in een hoge frequentie, voorkomt longschade van ernstig zieke kinderen. Dit blijkt uit het onderzoek waarop kinderarts Dick Markhorst vrijdag 28 januari promoveert in het VU medisch centrum.

In zijn proefschrift beschrijft Markhorst de eerste ervaringen in Nederland bij grotere kinderen met een alternatieve manier van mechanische beademing; de zogenoemde hoog frequent oscillatoire beademing (HFOV). Deze nieuwe beademingsmethode bleek veilig en effectief te zijn, zelfs in situaties waarin de gebruikelijke beademingsmethode tekortschoot. Het gaat alleen al in het VU medisch centrum om ongeveer tien kinderen per jaar die te maken krijgen met dreigend falende kunstmatige beademing. In totaal worden in het VUmc zon tweehonderd kinderen per jaar kunstmatig beademd.

In het proefschrift worden verder meetmethoden beschreven die de arts kunnen helpen bij het optimaal instellen van de beademingsmachine. In een wiskundig model van de zieke long wordt aannemelijk gemaakt dat bij zeer ernstig zieke longen hoog frequent beademen voordelen heeft boven conventionele beademingstechnieken. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het longvaatverwijdende gas stikstof monoxide (NO) beter werkt in combinatie met hoog frequente beademing dan in combinatie met de gebruikelijke beademingsmethoden. In zijn proefschrift wordt beschreven dat er wel speciale toedienings- en bewakingsmethoden voor moeten worden gebruikt. Hij heeft deze apparatuur ontwikkeld en gevalideerd.

Eigenlijk is het net als met het oppompen van een fietsband, verduidelijkt Markhorst. De longen van ernstig zieke kinderen lijken op een band met zwakke plekken. Als deze band elke keer opnieuw wordt opgepompt met grote stoten lucht, bestaat het gevaar dat de band knapt. Beter is het om dergelijke fietsbanden met kleine, continue en hoog frequente stootjes lucht op te pompen, zodat de band minder snel leegloopt en beschadigt.