GroenLinks

Praktische bezwaren tegen EU-lidmaatschap Oekraïne

28 januari 2005

"Ik heb geen principiële bezwaren, maar wel praktische bezwaren tegen toetreding van de Oekraïne tot de EU", aldus europarlementslid Joost Lagendijk van GroenLinks. Toch mag Europa Kiev het uitzicht op EU-lidmaatschap niet ontnemen. "Dat zou funest zijn voor de democratisering."

Deze week zei de nieuwe Oekraïense premier Viktor Joesjtjenko dat toetreding tot de Europese Unie zijn grootste prioriteit zal zijn. Met de democratische ontwikkelingen in de Oekraïne, de verkiezing van Joesjtjenko en zijn verzoek tot een uiteindelijk EU-lidmaatschap moet Europa opnieuw haar standpunt bepalen ten aanzien van dit land.

Oekraïne verdeeld
"De gespleten identiteit van het land,
waarbij het westen zich op Europa en het oosten zich op Rusland richt, is een belangrijke reden terughoudend te zijn met het bieden van een toetredingsperspectief. Dat is iets waar de Oekraïne eerst zelf overeenstemming over moet hebben. Dus de directe vraag voor Europees lidmaatschap is prematuur. Maar dat de verhoudingen gewijzigd zijn en de democratie aan kracht wint is helder", aldus Lagendijk.

Democratiseringsproces steunen
Joesjtjenko gaf zelf ook
aan dat zijn land nog een zeer lange weg te gaan heeft voor het aan de EU-eisen zal voldoen. Lagendijk: "Dat is een goed teken. Enerzijds geeft dat aan dat de nieuwe Oekraïense regering realistisch is. Anderzijds zal het nieuwe bewind moeten laten zien dat zij zaken als democratie, persvrijheid, mensenrechten en fraudebestrijding serieus neemt. Voorkomen moet worden dat de EU de positieve ontwikkelingen de kop indrukt door hen elk uitzicht op lidmaatschap te ontnemen. "

Interne organisatie EU
Hoewel de Oekraïne zelf dus nog
niet klaar is voor toetreding ziet Lagendijk ook problemen bij de EU. "Door de recente uitbreiding met tien landen, de uitbreiding die de EU te wachten staat met landen als Bulgarije, Roemenië, de Balkanlanden en
Turkije, zal de EU eerst haar eigen interne functioneren op de rails moeten hebben voor nieuwe beloftes worden gedaan aan een groot land - met vijftig miljoen inwoners - als de Oekraïne."

Associatieakkoord
Wel ziet Lagendijk mogelijkheden om de
banden met de Oekraïne aan te halen door invulling van een associatie akkoord met het land dat sinds 2004 direct aan de EU grenst. "Op die manier kan de EU toch een stimulerende rol spelen in de democratische ontwikkelingen in Kiev."

Maandag 31 januari buigen de EU-buitenlandministers zich over een gezamenlijk Europees actieplan tav de Oekraïne.

Links

- 'Brussel - Warschau - Kiev'. Grenzen van Europa. (boek Lagendijk en Wiersma, 1991)


- De Ultieme Grenzen van de EU (artikel 28 mei 2004)
- dossier Uitbreiding EU

«