Politie Limburg-Zuid

Politie en zwembaden pakken overlast gezamenlijk aan

Limburg Zuid 28-01-2005 - Op vrijdag 28 januari 2005 ondertekenen de Politie Limburg Zuid en de directies van 17 zwembaden in de regio een overeenkomst om de overlast in zwembaden voortaan samen aan te pakken. Bezoekers die zich onheus gedragen jegens het personeel van een zwembad of andere badgasten lastig vallen, hangt volgens de nieuwe afspraken voortaan een toegangsverbod boven het hoofd. Bovendien gaan zwembaden en politie gegevens uitwisselen. Wie niet langer welkom is in het ene zwembad, komt er voortaan ook in de andere baden niet meer in.

Al eerder maakte de politie in Zuid-Limburg afspraken met enkele zwembaden over een gezamenlijke aanpak van de agressie en andere vormen van overlast. De ervaringen met dit experiment waren dermate positief, dat vorig jaar besloten werd om de aanpak naar alle zwembaden in de regio uit te breiden.

In het hele land krijgen zwembaden steeds vaker te maken met agressieve bezoekers. Vaak gaat het daarbij om jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar. Ze maken zich schuldig aan intimidatie, diefstal, discriminatie, dronkenschap, mishandeling, aanranding en andere vormen van crimineel gedrag.

De samenwerkingsovereenkomst die morgen door alle betrokken partijen wordt onderschreven, maakt het mogelijk om de agressie in zwembaden effectiever aan te pakken. De directie van een zwembad kan bezoekers die zich misdragen een toegangsverbod van enkele dagen tot enkele jaren opleggen. Dit verbod is in alle aangesloten zwembaden van kracht en wordt in de politieregisters opgenomen. Overtreding van het toegangsverbod levert een proces-verbaal op, terwijl strafbare gedragingen in het zwembad voortaan meteen worden vervolgd.