Socialistische Partij

Draai verhoging belasting op nieuwe leermiddelen terug

28-01-2005 * Sinds 15 december komen alleen nog klassieke leermiddelen als schoolboeken in aanmerking voor het lage belastingtarief van zes procent. Dat betekent dat nieuwe leermiddelen als cd-rom's die deel uitmaken van een lespakket onder het hogere tarief van negentien procent vallen. Fenna Vergeer (SP) heeft minister van der Hoeven om opheldering gevraagd over deze maatregel van haar collega minister Zalm van Financiën en eist dat alle leermiddelen onder het lagere tarief komen te vallen.

Fenna Vergeer Fenna Vergeer: "Dit is een mooi voorbeeld van een besluit dat er zo doorheen wordt gefietst door Zalm en dat duidelijk een negatief effect op de schoolkosten zal hebben, en waarvan ik niet begrijp dat minister Van der Hoeven van Onderwijs het zomaar laat gebeuren."

Een simpele rekensom wijst uit dat het besluit van Zalm de kosten van lesmaterialen waar een cd-rom onderdeel van uitmaakt met zo'n drie procent zal doen stijgen. Vergeer: "Uit het onderzoek naar schoolkosten dat wij onlangs hebben uitgevoerd bleek al dat de schoolkosten steeds maar blijven stijgen. Deze maatregel maakt onderwijs nog minder betaalbaar. Ik heb minister Van der Hoeven dan ook gevraagd in overleg te treden met haar collega Zalm om deze maatregel snel terug te draaien."

Het is volgens het SP-Kamerlid een verkeerd signaal om moderne leermiddelen die onderdeel zijn van een lespakket, zwaarder te gaan belasten. "De ministeries van Financiën en Onderwijs zouden juist in overleg moeten gaan om nieuwe criteria te ontwerpen, om alle lesmethoden, dus zowel boeken als op zichzelf staande cd-rom's, in aanmerking te laten komen voor het lagere belastingtarief. Niet het medium maar de inhoud moet leidend zijn voor het belastingtarief. Iedereen heeft de mond vol van de kenniseconomie en innovatie, dat is niet te rijmen met deze vreemde maatregel."