Ingezonden persbericht


ASSOCIATED WEAVERS INTERNATIONAL HEEFT GESLAAGD 2004 ACHTER DE RUG

Ronse, 28 januari 2005. - Vandaag maakt Associated Weavers International, toonaangevend producent van getuft en geweven tapijt, zijn jaarresultaten bekend. De groep realiseerde in 2004 een geconsolideerde omzet van 269,2 miljoen euro. De nettowinst bedraagt 7,3 miljoen euro. De netto courante winst steeg van 1,3 miljoen euro tot 6,6 miljoen euro.

De verkochte volumes zijn met 5,6% gestegen; de omzet met 5,9%. De goede resultaten van de groep zijn onder meer te danken aan de sterke prestaties van de tuftafdeling. "Onze Franse dochteronderneming Balsan heeft in 2004 een belangrijke omzetstijging gerealiseerd in het segment van tapijttegels voor de contractmarkt", aldus Dries Bossuyt, general manager van Associated Weavers International. Ook in het Verenigd Koninkrijk werd verdere groei gerealiseerd, deels door het wegvallen van een concurrent. Tot en met september was het economische klimaat relatief stabiel, maar tijdens het laatste kwartaal maakten sterk stijgende grondstofprijzen, een dalende vraag en het verzwakkende Britse pond de economische situatie heel wat moeilijker.

Voor de weefafdeling bleven de marktomstandigheden moeilijk, onder meer door verhoogde concurrentie van handgemaakte tapijten uit Azië en machinaal geweven tapijt uit lageloonlanden. "Naast een verhoogde automatisatie van het productieproces hebben we in 2004 nieuwkomer Papilio gelanceerd, een eigen collectie handgeweven en handgetufte tapijten," aldus Bossuyt. "Deze inspanningen hebben in het laatste kwartaal reeds geleid tot een duidelijke verbetering van de volumes".

"De economische context kondigt zich minder gunstig aan dan begin 2004. Het belooft dan ook een moeilijker jaar te worden. Toch zullen we trachten onze groei te bestendigen," aldus Henri Van Dierdonck, gedelegeerd bestuurder van Associated Weavers International.

Gegeven het duurzame herstel van de rendabiliteit van de groep en de goede financiële positie zal de Raad van Bestuur aan de Algemene Vergadering voorstellen om een dividend van 0,20 euro per aandeel uit te keren voor het boekjaar 2004.

Over Associated Weavers International
Associated Weavers International is één van de grootste Europese producenten van getuft en geweven tapijt. De groep telt wereldwijd 1.192 medewerkers verspreid over vijf productievestigingen en zes verkoopskantoren. In 2004 realiseerde de groep een omzet van 269,2 miljoen euro en een nettowinst van 7,3 miljoen euro. De aandelen staan genoteerd op Euronext Brussel (ASSB).