Ingezonden persbericht


TLN-Conjunctuurbericht 4e kwartaal 2004: Gematigd optimistisch 2005 volgt op verloren jaar

Transport en Logistiek Nederland (TLN) stelt vast dat de meeste transportondernemers negatief oordelen over 2004. De meeste ondernemers spreken van een matig tot slecht jaar. Dit blijkt uit de conjunctuurenquête over het vierde kwartaal 2004. De concurrentie uit Midden- en Oost-Europa en de sterk gestegen kostprijs hebben de transportondernemers negatief gestemd. Desondanks lopen ondernemers meer dan ander jaren rond met uitbreidingsplannen.

Het 4e kwartaal heeft niet gezorgd voor een toename van het aantal positieve ondernemers. En over de beoordeling van heel 2004 is 41% van de ondernemers negatief. In 2004 is de concurrentie met bedrijven uit nieuwe EU-lidstaten verhevigd. Andere oorzaken zijn de sterk gestegen kostprijs als gevolg van ontwikkelingen op de oliemarkt en de slechte rendementen. Desondanks is het niveau van de bedrijvigheid in het wegvervoer in het 4e kwartaal opvallend genoeg gestegen. Daardoor steeg niet alleen de omzet maar ook de winst.

Voor 2005 verwacht ongeveer eenderde van de ondernemers een herstel van de rendementen. Ook spelen ondernemers in op veranderingen in de transportmarkt. Het is opmerkelijk dat veel meer dan andere jaren ondernemers dit jaar van plan zijn om meer personeel te werven (24%) en materiaal(19%) te kopen. Daarbij richt de focus zich voornamelijk op uitbreiding van logistieke diensten (30%).

Het TLN-conjunctuurbericht is voor een belangrijk deel gebaseerd op de conjunctuurenquête, die TLN sinds 1995 vier keer per jaar onder zijn leden houdt. De jongste uitkomsten geven een beeld van de stemming in de branche over het vierde kwartaal van 2004. TLN hanteert daarbij de zogenaamde stemmingsindicator. Deze bestaat uit weging van het percentage positief en negatief gestemde ondernemers ten opzichte van het totale aantal.

Bijlage: conjunctuurbericht 4e kwartaal 2004

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Esther Vorenkamp, 079-3636115

Zoetermeer, 28 januari 2005