Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (29/1)

TILBURG, 29 januari 2005

Burgerbikers houden winkeldief aan

TILBURG: Twee burgerbikers hebben vanmiddag op de Schouwburgring een 37-jarige winkeldief aangehouden. De dief, een veelpleger, had bij een computerwinkel op de Schouwburgring een printer gestolen. De verdacht wordt conform afspraken met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld.

De burgerbikers zagen een man hard rennen over de Schouwburgring. De hardloper droeg een doos onder zijn arm. Hij werd achtervolgd door een man die de bikers herkenden als een verkoper van een computerwinkel. Bij de bikers rees daarop het vermoeden dat het hier om een winkeldief ging. Zij hebben de dief aangesproken en aangehouden. De verkoper vertelde hen dat de man een printer uit de winkel gestolen had. De bikers hebben daarop de dief overgedragen aan politiemensen van de Noodhulp. Het burgerbiketeam werd op 16 september 2004 geïnstalleerd door burgemeester Vreeman en districtschef Frans Swinkels. Zeven opgeleide vrijwilligers surveilleren in tweetallen gemiddeld een dagdeel per week in de Tilburgse binnenstad. Zij zijn daarmee de extra ogen en oren van de politie. Naast preventief toezicht op bijvoorbeeld plaatsen waar veel auto-inbraken zijn, zijn ze ook voor bezoekers aan de stad aanspreekbaar om bijvoorbeeld de weg te wijzen.

Politie houdt man aan op verdenking van dealen

De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 16.00 uur op de Lochtstraat een 24 jarige Tilburger aangehouden die verdacht wordt van het dealen van harddrugs vanuit zijn auto. De verdachte is in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld.

Agenten zagen dat een hen bekende drugsgebruiker uit een auto stapte die in een steegje aan de Lochtstraat geparkeerd stond. Zij zagen dat in auto een man achter het stuur zat. De auto en de bestuurder waren de agenten tijdens eerdere surveillances ook al opgevallen. Zij kregen het vermoeden dat de man vanuit zijn auto drugs dealde. Hierop werd de bestuurder aangesproken en op grond van de opiumwet aan zijn kleding onderzocht. Hierbij liet de man een plastic zakje met witte substantie op de grond vallen. In zijn broekzak had hij enkele honderden euros zitten. In een tas in de auto zat nog een zakje met circa 10 gram op cocaïne gelijkende stof. Ook werd een weegschaaltje aangetroffen.

Politie zet SMS-Alert in

TILBURG: De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 16.50 uur het alarmeringssysteem SMS-Alert ingezet om de bewoners in de wijk Reeshof op te roepen uit te kijken naar een 12-jarige jongen die door zijn ouders vermist werd. Moeder had naar zijn school gebeld, daar was hij volgens haar al vertrokken, nadat hij had moeten nablijven. Veertig minuten na de melding bleek hij weer terecht te zijn. Er was kennelijk sprake van een communicatiestoring tussen moeder en zoontje.

SMS-Alert is een project dat de politie Tilburg in samenwerking met de Gemeente is gestart in de Reeshof en waarbij bewoners zich via een SMS bericht naar 4040 kunnen aanmelden. Zij krijgen dan een bericht als er een bijvoorbeeld een inbreker of straatrover in de wijk gesignaleerd is. Ook voor vermiste kinderen en preventieberichten wordt het middel ingezet. Het korps Midden en West Brabant neemt binnenkort mede aan de hand van de evaluatie een beslissing over een eventuele voortzetting van het project.

Arrestatie na vechtpartij bij Station CS

TILBURG: De politie heeft vrijdagavond om 21.00 uur op de Spoorlaan een 21-jarige Tilburger aangehouden die nabij de taxistandplaats met een kettingslot een 23-jarige jongen uit Gilze geslagen had. De verdachte werd ingesloten. Het slachtoffer, dat een bloedende hoofdwond had, vertelde dat hij met vrienden naar het busstation liep en zonder enige aanleiding door de verdachte werd aangevallen. Hij werd daarbij met een kettingslot tegen het hoofd geslagen. In het tumult zou ook de verdachte geschopt en geslagen zijn. Het slachtoffer moest voor behandeling naar het ziekenhuis. De verdachte die ook een bebloed gezicht had, verklaarde dat de ruzie ontstaan was, nadat hij de groep jongeren had aangesproken over baldadig gedrag in de stationshal. Daar waren over en weer al enkele klappen gevallen. Nadat hij merkte dat hij bloedde, had hij uit kwaadheid het kettingslot van de scooter van zijn vriendin gepakt en daarmee geslagen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht en maakt proces-verbaal op.

Man opgepakt met imitatiepistool

TILBURG: De vernieling van een voorruit van een woning in Broekhoven in vrijdagavond geëscaleerd toen de 44-jarige bewoner wraak wilde nemen op de mogelijke dader. Terwijl een agent de aangifte in de woonkamer op nam, pakte de man een zwartkleurig echt lijkend pistool. Later bleek dat het een zogenaamd bolletjespistool was. Hij wilde kennelijk de woning verlaten en naar de dader toe. Het gezin vermoedt namelijk dat de vernieling het gevolg is van een probleem met een persoon in de relationele sfeer. De man was erg emotioneel, er ontstond daardoor een dreigende en hectische sfeer. De verdachte kon uiteindelijk door de politie worden aangehouden. Hij is in verzekering gesteld. De politie stelt een nader onderzoek in naar de vernieling en de gebeurtenissen in de woning.

Politieauto vernield door brandstichting

TILBURG: Vannacht is in Tilburg Noord een herkenbaar politievoertuig die geparkeerd stond in een parkeervak voor een woning door brandstichting vernield. Het gaat om een auto van de technische recherche, die gebruikt wordt tijdens piketdiensten. De brandstichting vond plaats omstreeks 06.20 uur. De politie heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld. De auto is zwaar beschadigd.

Vier arrestaties tijdens horecatoezicht in Oisterwijk

OISTERWIJK: De politie heeft gisteravond tijdens het horecatoezicht vier personen aangehouden. Ook zijn 22 bekeuringen uitgeschreven. Sinds vrijdag 14 januari 2005 is er sprake van een geïntensiveerd horecatoezicht in Oisterwijk. De politie pakt de overlast aan die stappers in het centrum van Oisterwijk veroorzaken. Deze aanpak is tot stand gekomen in overleg met de Gemeente, mede naar aanleiding van klachten van bewoners en winkeliers.

Een 21-jarige Tilburger werd omstreeks 00.50 uur aangehouden ter zake het rijden onder invloed. Hij reed met zijn auto tegen de richting in de Dorpsstraat in. Hij blies 0,7 promille.

Een 47-jarige Oisterwijker werd omstreeks 02.330 uur aangehouden op de Dorpstraat nadat hij met gebalde vuisten een 37-jarige Oisterwijker had geslagen. De verdachte verklaarde aan het bureau dat het opgekropte woede was omdat het slachtoffer volgens hem wat had gehad met zijn vrouw. Het slachtoffer verklaarde gisteravond dat hij geen aangifte wilde doen.

Een 19-jarige Oisterwijker werd omstreeks 02.50 uur gearresteerd op de Hoogstraat. De verdachte had enkele passanten uitgedaagd om te gaan vechten. Hierop vorderden agenten dat hij zich verwijderde. Hij voldeed daar niet aan, waarna hij werd vastgepakt. Hierbij uitte hij dreigementen en beledigingen. Hierop is hij door de agenten aangehouden.

Tevens werd er nog een persoon aangehouden terzake wildplassen en het niet bij zich hebben van een legitimatiebewijs.

Verder werden de navolgende bekeuringen uitgedeeld


-8 x voor fietsen zonder voor- of achterlicht

-1 x voor rijden door rood licht bij spoorwegovergang
-5 x voor wildplassen

-3 x voor rijden in gesloten verklaring

-4 x voor parkeerverbod zone

Dronken automobilist botst tegen politieauto

TILBURG: Een 29-jarige Tilburger is vannacht, de nacht van vrijdag op zaterdag, omstreeks 04.30 uur op de Spoorlaan met zijn auto tegen een politieauto gereden toen hij zich wilde onttrekken aan een controle. De man werd aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij blies 1,4 promille. Agenten zagen dat de bestuurder bij de kruising van de Besterdring en de Spoorlaan het rode licht negeerde. Zij zagen dat het voertuig vervolgens in een slip geraakte en een cirkel om zijn as maakte. Het voertuig stond vervolgens dwars op de rijbaan stil met de achterzijde van het voertuig in de richting van de middenberm. De agenten gaven met hun auto een stopteken en plaatsten hun voertuig voor de auto van de verdachte De verdachte gaf geen gehoor aan het stopteken, zette de auto in de versnelling en gaf gas, waarna hij tegen de linkerflank van de politiebus botste. Hierna is de verdachte aangehouden en meegenomen naar het bureau. De politie maakt proces-verbaal op. Het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd.

Rustige avond voor politie in Tilburgs uitgaanscentrum

TILBURG: Slechts twee arrestaties vannacht in het Tilburgse uitgaanscentrum in de binnenstad. Een 29-jarige Tilburger werd aangehouden op de Heuvel nadat hij een 22-jarige Tilburger in het gezicht had geslagen. De verdachte bleek erg dronken te zijn. Het slachtoffer wilde geen aangifte doen. Drie medewerkers van de Keuringsdienst van Waren hebben vannacht een controle uitgeoefend op de verkoop in de horeca aan minderjarigen. Een exploitant ging daarvoor op de bon. Een 30-jarige Tilburger werd vannacht op de Schouwburgring betrapt op het rijden onder invloed. Hij blies 1,75 promille. Hij moet zijn rijbewijs inleveren.

Vrouw aangehouden voor rijden onder invloed

GOIRLE: Een 55-jarige vrouw is vrijdagavond aangehouden op de Hovel ter zake het rijden onder invloed. De vrouw probeerde met haar auto vanaf de parkeerplaats weg te rijden en reed daarbij achteruit tegen een boom. Een getuige die een sterke alcohollucht rook bij de vrouw pakte daarop haar sleutels af. De vrouw blies 1,1 promille. De politie maakt proces-verbaal op.

Man aangehouden na doorrijding

TILBURG: De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 16.00 uur op de Ringbaan West een 34-jarige Tilburger aangehouden die eerder die een uur daarvoor op de Lage Witsiebaan een aanrijding had gehad met een 13-jarige fietser uit Goirle en daarna was doorgereden. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn en blies 1,85 promille.

De 13-jarige jongen fietste over de fietsstrook van de Lage Witsiebaan. Bij het rechtsaf slaan liet de automobilist de fietser die rechts naast hem reed, niet voorgaan, waardoor een aanrijding ontstond. De jongen kwam ten val en werd door een omstander overeind geholpen. De veroorzaker van de aanrijding riep toen: Oké en reed daarna weg zonder zijn identiteit bekend te maken. Getuigen gaven daarop het kenteken door aan de politie waarna de verdachte op de Ringbaan West kon worden aangehouden.

Auteur: Willem van Hooijdonk