Gemeente Oirschot

Provincie keurt bestemmingsplan Moorland-Oost goed.

Na de gemeenteraad heeft nu ook de provincie het bestemmingsplan Moorland-Oost (grotendeels) goedgekeurd. Binnenkort kan er dus gestart worden met de bouwwerkzaamheden in het gebied aan de zuidrand van de kern Oirschot, waar in totaal ruim 230 woningen én de nieuwe Kempenhorstschool gepland zijn

Goedkeuring provincie

De provincie is op één perceel na akkoord gegaan met het bestemmingsplan. Op dat perceel was namelijk de oude bestemming "bedrijfsdoeleinden" omgezet in "woondoeleinden". De eigenaar van het perceel heeft daar bezwaar tegen gemaakt, en de provincie heeft dat bezwaar gehonoreerd. Dat betekent dat de gemeente op dit perceel de bestemming "bedrijfsdoeleinden" moet handhaven.

Het besluit van de provincie om goedkeuring te verlenen ligt vanaf 2 februari ter inzage bij de centrale balie (zie ook de officiele bekendmaking op pagina 6). Als er op dit besluit geen bezwaren meer binnenkomen, dan treedt het bestemmingsplan officieel in werking. Pas daarna kan er daadwerkelijk met de uitvoering gestart worden.

Het plan

Het bestemmingsplan behelst het gebied gelegen tussen de straten Slingerbos, Moorland en Kempenweg. In het gebied worden de komende 10 jaar ruim 230 woningen gebouwd, zowel huur- als koopwoningen. Naast vrijstaande en halfvrijstaande woningen komt er ook een groot aantal woningen voor senioren, starters en doorstromers. Dat zijn immers de doelgroepen waarvoor in onze gemeente de grootste woningbehoefte bestaat. In de zuidoosthoek van het plangebied wordt een nieuw schoolgebouw voor de Kempenhorst gerealiseerd, dat ongeveer 1000 leerlingen kan herbergen. Daarnaast is er een lage brug over het kanaal voor voetgangers en fietsers opgenomen in het plan. Het vulpunt voor de lpg-installatie bij het tankstation aan de Kempenweg wordt verplaatst naar de zuidzijde van het gebied. Op de huidige locatie ligt de lpg-installatie namelijk erg dicht bij de geplande school; vanuit veiligheidsoogpunt is dat niet erg wenselijk.

Start werkzaamheden

Voordat de bouwwerkzaamheden echt van start kunnen gaan moet het bestemmingsplan dus officieel in werking treden. Wanneer dat precies is, is afhankelijk van het feit of er nog bezwaren ingediend worden. Daarnaast moet de gemeente nog de nodige onderhandelingen voeren met projectontwikkelaars die in Moorland-Oost willen gaan bouwen. De gesprekken daartoe lopen al, en zullen naar verwachting over enkele maanden afgerond zijn. Dat betekent dat de uitvoering waarschijnlijk vlak na de bouwvakvakantie van dit jaar van start kan gaan! Het totale plan is opgedeeld in acht fasen. Na de bouwvak wordt er gestart met de bouw van de Kempenhorst en drie aangrenzende planfasen van in totaal ongeveer 70 woningen. In de jaren daarna worden vervolgens de volgende fasen gerealiseerd, totdat over maximaal tien jaar het gehele plan Moorland-Oost is ingevuld.

Wie komt in aanmerking?

Voor alle woningen (huur én koop) die in Moorland-Oost gebouwd worden, geldt dat personen die op de wachtlijst voor woningen van de gemeente staan, voorrang hebben. Alle personen op de lijst zullen dan ook aangeschreven worden, zodra de projectontwikkelaars hun plannen gereed hebben. Zij kunnen dan als eerste aangeven of zij interesse in de woningen hebben. Natuurlijk geldt: hoe hoger je op de wachtlijst staat, hoe meer kans je op een woning maakt.