Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 13/01/2005


---

Collegereeks Grote christelijke denkers

Van februari tot mei 2005 zal er in het kader van de Internationale Masteropleiding Christian Studies of Science and Society aan de Vrije Universiteit een serie gastcolleges plaatsvinden over "Grote christelijke denkers". De bedoeling van de reeks is een kennismaking met een aantal inspirerende voorgangers in de christelijke traditie, zoals onder meer Augustinus, Thomas van Aquino, Pascal en Bonhoeffer.

Centrale vragen in de gastcolleges zijn: hoe hebben zij als christen in hun eigen tijd positie gekozen? Hoe stonden zij in hun cultuur? Voor welke (intellectuele, politieke of praktische) uitdagingen zagen zij zich gesteld? Op welke wijze hebben zij hierbij de christelijke traditie gehanteerd? Wat is hun betekenis voor nu?

De colleges worden gegeven op donderdagmiddagen van 15.30 - 17.15, aan de Vrije Universiteit, Faculteit der Wijsbegeerte, zaal 15A-02. De voertaal is Engels. Belangstellenden zijn hartelijk welkom om (een deel) van de colleges bij te wonen. Graag per college tevoren aanmelden bij g.j.buijs@ph.vu.nl

Programma:

3 februari AUGUSTINUS - drs. G. Groenewoud

17 februari THOMAS VAN AQUINO - prof. dr. J. A. Aertsen

3 maart DUNS SCOTUS - dr. A. Vos

31 maart PASCAL - dr. A.J. Plaisier

14 april CALVIJN - prof. dr. C. van der Kooi

28 april KIERKEGAARD - dr. A.M. Verbrugge

12 mei BONHOEFFER - prof. dr. G.C. den Hertog

26 mei MARITAIN - prof. dr. H.E.S. Woldring

Christian Studies of Science and Society
is een eenjarige internationale interdisciplinaire masteropleiding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Centraal staat de analyse van ontwikkelingen in de samenleving en in de wetenschap (bijvoorbeeld politiek, zorgsector, natuurwetenschappen, techniek). Studenten worden uitgedaagd om vanuit het christelijk geloof en de christelijke traditie hierin intellectueel positie te bepalen en te zoeken naar praktische implicaties. Het studieprogramma wordt toegesneden op het eigen vakgebied of werkterrein van de student. De opleiding heeft sinds de start in 2003 studenten getrokken uit Rusland, China, Japan, Korea, Ethiopië, Noord-Amerika, Zuid-Afrika en Europese landen waaronder uiteraard Nederland.