Waterschap Zuiderzeeland


Handhavingsnota Waterschap Zuiderzeeland vastgesteld

Het college van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Zuiderzeeland heeft 3 februari de handhavingsnota ´Handhaving in de steigers' vastgesteld. In deze nota staat hoe het waterschap in de toekomst zijn handhavingsbeleid gaat uitvoeren en verder gaat vormgeven. Dit naar aanleiding van de landelijke kwaliteitscriteria voor milieuhandhaving die de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) heeft gesteld en waaraan het waterschap op 1 januari 2005 moet voldoen.

Het waterschap handhaaft onder andere op lozingsvergunningen, lozingenbesluiten, bouwstoffenbesluit en aansluitvergunningen. Allen voortkomend uit de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (WVO) en overige waterwetgeving. De handhaving van de WVO betreft met name directe en indirecte lozingen in oppervlaktewater van industriële en agrarische bedrijven. Het waterschap heeft met deze handhavingsnota alle bedrijven in beeld gebracht die door het waterschap op het lozen van afvalwater moeten worden gecontroleerd. Het betreft ca. 2500 agrarische en ca. 300 industriële bedrijven waaronder bijvoorbeeld tankstations en restaurants die rechtstreeks lozen in oppervlaktewater.

In de handhavingsnota wordt een methodiek beschreven waarmee op grond van milieurisico's en naleefgedrag kan worden bepaald welke bedrijven vaker en welke minder vaak moeten worden gecontroleerd. In 2004 wordt de methodiek verder uitgewerkt. In de nota wordt ook beschreven hoe wordt opgetreden tegen overtredingen. Dit houdt in dat in gelijke situaties gelijk wordt opgetreden door middel van een waarschuwing of dat direct een proces verbaal wordt opgemaakt. Het waterschap controleert ook haar eigen afvalwaterzuiveringsinstallaties. Bij constatering van een overtreding wordt op gelijke wijze opgetreden als tegen een overtreding bij een bedrijf. Overigens zal door het waterschap nader worden bekeken of de eigen installaties door een andere overheid kan worden gecontroleerd.

Op 24 februari wordt de nota in de Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland besproken en vermoedelijk definitief vastgesteld.

De nota ´Handhaving in de steigers' is hier terug te vinden.