Amsterdam Airport Schiphol

Bouw H-pier op Schiphol van start

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
3 februari 2005                                               
Volgende week gaat op Schiphol de bouw van start van een nieuwe pier voor Europees verkeer: de H-pier.

De nieuwe pier komt bijna haaks te staan op de huidige G-pier en krijgt zeven vliegtuigopstelplaatsen. Het wordt Schiphols zevende pier. De aanleg ervan is nodig om ruimte te scheppen in het centrale deel van de terminal voor de verwachte groei van de SkyTeam alliantie van Air France-KLM en haar partners. Door voor een aantal niet tot deze alliantie behorende luchtvaartmaatschappijen, met weinig overstappende reizigers, ruimte te scheppen in de nieuwe H-pier aan de westkant van de terminal, wordt voorkomen dat in de komende jaren in het centrale deel van het gebouw een gebrek aan vliegtuigopstelplaatsen ontstaat.

De H-pier wordt anders van opzet dan de andere pieren van Schiphol, omdat de vraag van de markt is veranderd. Point-to-point maatschappijen met weinig overstappende reizigers hebben vooral behoefte aan een snelle afhandeling en korte omdraaitijden; dat is de tijd tussen aankomst en vertrek van een vliegtuig. Daarom krijgt de H-pier geen passagiersbruggen. Vanuit de lounge worden de passagier kort voor het instappen naar zogenaamde pre-boarding zones op de begane grond van de pier geleid. Van daaruit loopt hij of zij over het platform naar het vlakbij de wachtruimte geparkeerde vliegtuig. Mindervaliden worden vanuit de Lounge met een bus naar het vliegtuig gebracht.

De H-pier zal gebruikt worden voor zowel Schengen- als niet-Schengenvluchten. Daarom wordt naast de al bestaande niet-Schengenlounge (Lounge 3) in de in september 2004 opgeleverde uitbreiding van de terminal een Schengenlounge (Lounge 4) ingericht. Schengen- en niet-Schengenpassagiers kunnen zo gescheiden van elkaar de H-pier bereiken.

De H-pier wordt medio oktober opgeleverd en begin nov emberingebruikgenomen.

007-2005/rw

---- --
Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl