Gemeente Groningen

woensdag 2 februari:
Gemeente steekt ruim 6 ton in sociale wijkvernieuwing De sociale wijkvernieuwing krijgt dit jaar in 3 wijken in Groningen een extra impuls. Voor projecten in Vinkhuizen, Beijum-Oost en Oude Wijken heeft het college van B&W 619.00 euro uitgetrokken. Het geld gaat voor een groot deel naar projecten op het gebied van jeugd- en jongerenwerk.

Vinkhuizen
Onder de noemer Bruisend Vinkhuizen krijgt het jeugd- en jongerenwerk in de wijk een stevige impuls. Er is een jeugdbuurtwerker gekomen en in 2004 is gestart met de nieuwbouw van het buurtcentrum De Wende in Vinkhuizen-Noord en met uitbreiding van de Apekooi in Vinkhuizen-Zuid. Naast het jongerenwerk wordt voorgesteld om de ontwikkeling van de steunpunten voor ouderen in Vinkhuizen voort te zetten. Er is een groeiende vraag naar meer samenhang tussen voorzieningen op het gebied van wonen, zorg en welzijn voor ouderen. Het is de verwachting dat de steunpunten een steviger netwerk van ouderen in de wijk bevorderen en sociaal isolement kunnen voorkomen.

Beijum-Oost
In Beijum-Oost wordt geïnvesteerd in zorg- en opvangarrangementen voor kinderen van 0-12 jaar. Deze hebben tot doel te voorkomen dat kinderen in een achterstand geraken, waardoor de kans op het behalen van een startkwalificatie wordt vergroot. Er zijn twee vormen van opvangarrangementen: het huiskamerproject Beijum-Oost (voor minimaal 40 kinderen) en de naschoolse activiteiten Beijum-Oost (circa 30 kinderen). De arrangementen worden in samenwerking met de Vensterwijk Beijum uitgevoerd.

Oude Wijken
In deze wijken gaat het om de voortzetting van de functie allochtone contactouder. Deze functie wordt ingevuld en uitgevoerd in samenwerking met de Vensterscholen in de Oosterpark en de Korrewegwijk. De allochtone contactouder zorgt voor een goede communicatie tussen allochtone ouders en de instellingen binnen de Vensterschool en draagt zo bij aan de integratie. Allochtone leerlingen hebben een grotere kans op het behalen van een startkwalificatie door de inbreng van de contactouders.

Zorg, leefomgeving en gezondheid
Onderdeel van het meerjaren programma sociale wijkvernieuwing is om in de drie wijken Vinkhuizen, Beijum-Oost en Oude Wijken gedurende drie jaar de projecten Basiszorg in de Buurt uit te voeren. Basiszorg in de buurt is een zeer intensieve, ambulante vorm van begeleiding van gezinnen. Verder worden de 5 meldpunten overlast gehandhaafd en het project Jeugdgezondheidszorg voortgezet.