FNV

Onno Kokmeijer trots op Michelin-ster Ciel Bleu "Deze Michelin-ster is een beloning voor het hele team. We hebben er allemaal keihard voor gewerkt. Twee jaar terug begonnen we. Binnen vier maanden is een topteam samengesteld. Het eerste jaar was het enorm bikkelen om Ciel Bleu op te bouwen, maar deze beloning doet alle stress vergeten." Aldus Onno Kokmeijer, de 31-jarige chef-kok van restaurant Ciel Bleu. Omdat hij lid is van de FNV Horecabond, kwam voorzitter Ben Francooy hem en zijn team feliciteren.

Ciel Bleu is een van de vier restaurants in het Amsterdamse Okura Hotel. Onno Kokmeijer stelde er, samen met zijn rechterhand Arjan Speelman (27), een team samen van acht koks, afkomstig van Merlet in Schoorl en De Hoefslag in Bosch en Duin.
De uitreiking van de Michelin-sterren voor de Benelux vindt ieder jaar plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie op de Fine Food Fair in Maastricht. De top van de Nederlandse horeca is erbij aanwezig, terwijl de winnaars van een ster opgelezen worden. "Zo'n 1100 man luistert dan toe", vertelt Kokmeijer. "Het is heel spannend om af te wachten of je erbij zit. Bijzonder is ook nog dat het hier om de 100e editie van de Benelux-uitgave gaat."
In totaal zijn er zes controleurs langs geweest. Kokmeijer: "Daar merk je niets van. Hier eten dagelijks zakenmensen alleen. Alleen toen Craenebroeck zelf in de zaak kwam, wisten we het; hij is een bekendheid in de horeca. In augustus kwam hij bij ons in de keuken voor een kennismakingsgesprek. Vóór die datum waren er al drie of vier controleurs geweest en we wisten dat er voor november nog twee langs zouden komen. Doordat Michelin zes belevingen meet, is het wel een eerlijke onderscheiding. Het blad Lekker komt maar één of twee keer langs. Hun beoordeling is dan meer een momentopname."

Kokmeijer is bijzonder trots op zijn restaurant en medewerkers. "De keuken hier blinkt uit en is echt vernieuwend. Je hebt bovendien een prachtig uitzicht over de stad, de ambiance is fantastisch, de sommelier erg goed. Het Okura Hotel is een Japanse organisatie die de kwaliteit van het eten erg belangrijk vindt. Niet voor niets is Yamazato, het Japanse restaurant in het Okura, ook in het gelukkige bezit van een Michelin-ster, als enige Japanse restaurant in Europa. Vanaf de start hebben we voldoende financiële back-up gekregen om echt iets goeds neer te zetten. Voor alles wat we wilden kregen we groen licht. Dat is erg fijn werken; we zijn enorm verwend. De jongens in het team hadden allemaal al op sterrenniveau gefunctioneerd. We willen nu een tweede Michelin-ster. Ik denk dat dat haalbaar is; we gaan ervoor!"