Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht

|Dit is een gezamenlijk persbericht |
|van politie, openbaar ministerie, | 
|woningcorporaties, energiebedrijf | 
|ENECO, Belastingdienst, de        | 
|uitkeringsinstanties UWV en SVB en| 
|de gemeente Utrecht.              |           
|3 februari 2005                   |                     
Stevige aanpak van hennepkwekers in Utrecht:

Acht partners sluiten bijzondere overeenkomst om thuisteelt te stoppen

Acht organisaties sluiten vandaag een overeenkomst om de thuisteelt van hennep in de gemeente Utrecht tegen te gaan. Gemeente Utrecht, politie, openbaar ministerie, woningcorporaties, energiebedrijf ENECO, Belastingdienst en de uitkeringsinstanties UWV en SVB leggen in twee overeenkomsten een sluitende aanpak vast om de bedrijfsmatige thuisteelt terug te dringen en henneptelers stevig aan te pakken. Met de ondertekening gaat ook de campagne 'Stop Wiet-thuisteelt!' van start. Het is de eerste keer dat in Nederland de thuisteelt in zo'n brede samenwerking wordt aangepakt.

Hennep kweken is strafbaar en gevaarlijk
Hennepteelt is strafbaar, gevaarlijk, schadelijk voor woning en woonomgeving. Wietkwekerijen zorgen vaak voor overlast in de wijk, onder meer door stank en ongewenst bezoek uit het criminele circuit. Ook wordt veel schade aan woningen veroorzaakt door lekkages, schimmelvorming en het aanleggen van leidingen door muren heen. Een wietkwekerij is vaak ook brandgevaarlijk. Jaarlijks ontstaan vijf tot tien branden in Utrechtse woningen door kortsluiting of oververhitting in een wietkwekerij. Ook gaat een hennepkwekerij vaak gepaard met grootschalige diefstal van elektriciteit, belastingontduiking en uitkeringsfraude. Het aantal wietkwekerijen neemt de laatste jaren behoorlijk toe. Dit is de reden geweest om een overeenkomst te sluiten gericht op het vinden, ontmantelen en aanpakken van bedrijfsmatige thuisteelt. Het afgelopen jaar zijn er 152 kwekerijen ontmanteld. De samenwerkingspartners verwachten door de campagne 'Stop wiet-thuisteelt!' dit jaar meer meldingen over thuisteelt, en daarmee ook een toename van het aantal ontmantelingen.

Bijzondere overeenkomst

Het nieuwe van deze overeenkomst zit vooral in de breedte van de samenwerking. Er zijn veel verschillende partijen bij betrokken. Door intensieve overdracht van informatie tussen partijen is het mogelijk om kwekerijen sneller aan te pakken. Zo worden gegevens over een inval eerder aan een woningcorporaties doorgespeeld, zodat zij ook snel actie kunnen ondernemen richting de huurder. De Belastingdienst en uitkeringsinstanties UWV en SVB doen, via een afzonderlijk overeenkomst, voor het eerst mee. De samenwerking wordt mogelijk nog verder verbreed, omdat ook een aantal grote particuliere woningverhuurders heeft aangegeven zich bij het convenant te willen aansluiten.

Uitvoering

De gemeente voert de algemene regie over de samenwerking tussen de partners. Ook het aanpakken van bijstandsfraude of illegale bouwsels voor wietteelt is een gemeentelijke taak. De regie over het opsporen en ontmantelen van hennepkwekerijen ligt bij de politie Utrecht, in samenwerking met het openbaar ministerie. De politie heeft haar organisatie de afgelopen maanden beter ingericht om deze rol te vervullen. Er is een stadscoördinator hennep aangesteld en per district is een hennepcoördinator aangewezen. Daarnaast is een informatiepunt hennepteelt in het leven geroepen en zijn er nieuwe procedures en draaiboeken voor de afwikkeling van meldingen over wietteelt. Bovendien is er een nieuw gestandaardiseerd procesverbaal om strafbare feiten vast te leggen. Ook controlemedewerkers van uitkeringsinstanties en de Belastingdienst zijn bij dit proces betrokken. Zij onderzoeken of de kweker wellicht ten onrechte een uitkering heeft ontvangen of inkomsten uit de teelt heeft gehad waarover nog geen belasting is betaald. Partners als ENECO en woningcorporaties vergezellen de politie bij de ontmanteling; zij kunnen ter plekke informatie vergaren voor de 'eigen aanpak' van wietkweker.

Publiciteitscampagne

De partijen vinden het belangrijk dat alle Utrechters op de hoogte zijn van de nieuwe aanpak, er wordt ook hulp van inwoners gevraagd. Daarom verspreidt de gemeente huis-aan-huis de folder 'Stop wiet-thuisteelt!' Op teletekstpagina's van RTV Utrecht is vanaf 4 februari elke dag dezelfde boodschap over wiet-thuisteelt te zien. De woningbouwcorporaties informeren hun huurders per brief over de nieuwe aanpak. Zij wijzen hen erop dat wietkwekers onmiddellijk het huurcontract wordt opgezegd: er is geen sprake van een tweede kans!

Noot voor de media:
Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie Gemeente Utrecht, Sari Klatter, telefoon 030 - 285 14 09.

---- --