Ingezonden persbericht


Persbericht

Groningen, 2 februari 2005

Oproep aan gemeenteraad Vught om geen vertrekcentrum te openen

Het College van Burgemeester en Wethouders van Vught wil aanstaande donderdag in een raadscommissievergadering de gemeenteraad van Vught overhalen om het discutabele en gesloten ama-kamp in haar gemeente om te bouwen tot een even discutabel vertrekcentrum. De vluchtelingenorganisaties verenigd in de stichting VON en verscheidene solidariteitsorganisaties roepen gezamenlijk de gemeenteraadsleden van Vught op om de komst van een vertrekcentrum in hun gemeente af te wijzen.

De gemeenteraadsleden worden met de onderstaande brief gevraagd te weigeren mee te werken aan de uitzetting van mensen die hier al drie tot vijftien jaar wonen. En om net als Eindhoven, Dongeradeel en Hilversum te weigeren beleid te voeren dat tégen vluchtelingen gericht is.

Wij, de ondertekenaars van de oproep, vinden dat alle vluchtelingen die onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd, verblijfsrecht moeten krijgen in plaats van gedwongen uitzetting vanuit vertrekcentra en verwijdergevangenissen.

Oproep aan de gemeenteraadsleden van Vught:

-----

Waarom géén vertrekcentrum in Vught?

Het College van B&W van Vught wil het voormalige ama-kamp in Vught veranderen in een vertrekcentrum. Het besluit hierover is nog niet genomen. Wij roepen u, gemeenteraadsleden van Vught, dan ook op om tegen de komst van dit vertrekcentrum te stemmen.

Niemand vlucht vrijwillig. Het asielrecht is zover afgebroken dat maar heel weinig vluchtelingen een verblijfsvergunning krijgen. Daardoor zijn veel vluchtelingen uitgeprocedeerd, die vanuit menselijk oogpunt legitieme redenen hebben om hun land uit te vluchten.


- Het vertrekcentrum drijft vluchtelingen de straat op. Veel vluchtelingen kunnen niet terug omdat zij gevaar lopen in het land van herkomst. Uit lijfsbehoud zal een aantal vluchtelingen na een oproep voor het vertrekcentrum zich gedwongen voelen zich niet te melden. Zo bereikt de overheid dat deze vluchtelingen administratief verwijderd kunnen worden en in de illegaliteit moeten overleven.


- Gezinnen worden uit elkaar gehaald. De minister heeft toegezegd geen gezinnen te splijten. Deze belofte maakt ze niet waar. Er zijn gezinnen waarbij één van de partners, soms met kinderen, geen verblijfspapieren krijgt en uitgezet zal worden. Dit is bijvoorbeeld een gevolg van het ontbreken van een "geboortebewijs" uit het land van herkomst. Hoe kan een vluchteling die nog steeds vervolgd wordt, een geboortebewijs regelen? Bovendien is het in een aantal gebieden lang niet altijd de gewoonte een bewijs van geboorte af te geven.


- Onveilige landen worden bestempeld als veilig. Mensen worden teruggestuurd naar bijvoorbeeld Irak, Iran, Turkije en Somalië. Er zijn verhalen bekend van mensen die na uitzetting meteen gearresteerd of zelfs verdwenen zijn.


- Seksueel geweld wordt niet erkend als geldige vluchtreden. We kennen vluchtelingen die aantoonbare verminkingen hebben vanwege systematisch seksueel geweld. Toch krijgen zij geen verblijfsvergunning.


- Waarom onthoudt de minister statelozen verblijfsrecht? De minister weet dat landen als China, Eritrea, Somalië of Azerbeidzjan geen documenten willen regelen voor vluchtelingen. Deze vluchtelingen zijn dus stateloos en hebben recht op opvang en verblijfspapieren. Ook hier schendt de minister haar belofte.

Weiger mee te werken aan de uitzetting van mensen die hier al drie tot vijftien jaar wonen. Weiger net als Eindhoven, Dongeradeel en Hilversum beleid te voeren dat tégen vluchtelingen gericht is.

Verblijfsrecht voor alle vluchtelingen die onder de oude Vreemdelingenwet asiel hebben aangevraagd, in plaats van gedwongen uitzetting vanuit vertrekcentra en verwijdergevangenissen.

Ondertekenaars: ASKV/Steunpunt Vluchtelingen (Amsterdam), De Fabel van de Illegaal (Leiden), Onbegrensd (Arnhem), LOS (Utrecht), Vluchtelingen in de Knel (Eindhoven), XminY Solidariteitsfonds (Amsterdam), Vluchtelingen-Organisaties Nederland (Utrecht), Van Harte Pardon en Werkgroep Vluchtelingen Vrij (Groningen).

Contactadres: Werkgroep Vluchtelingen Vrij, Postbus 1472, 9701 BL Groningen, tel. 050-3136952 / 0614168486 of .

***********************************************
Wil je regelmatig (max. 2 x per week) actie-aankondigingen en discussiestukken van De Fabel ontvangen? Stuur een e-mailtje naar info@defabel.nl met daarin "Fabel Nieuws". Afmelden met een mailtje " stop Fabel Nieuws" . Alle "Fabel Nieuws"-berichten vind je ook op www.defabel.nl/e01.htm

***********************************************

DE FABEL VAN DE ILLEGAAL

Koppenhinksteeg 2, 2312 HX Leiden, The Netherlands +31-71-5127619 (tel), +31-71-5134907 (fax),
info@defabel.nl (e-mail),
www.defabel.nl (Website), www.gebladerte.nl (Archief). Bereikbaar op werkdagen/open at workdays: 14:00-17:00. Spreekuur illegalen: woensdag/
consultation for undocumented: wednesday 14:00-17:00. Girorekening 4418467 t.n.v. De Fabel van de illegaal, Leiden.