Voedingcentrum


Voedingscentrum: ook belangrijke rol overheid en bedrijfsleven

Ouders voelen verantwoordelijkheid in strijd tegen kinderkilo s

Vrijwel alle ouders vinden dat zij zelf mede verantwoordelijk zijn voor het voorkómen van overgewicht bij hun kinderen. Driekwart vindt overgewicht de grootste bedreiging voor de gezondheid van hun kinderen. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Voedingscentrum voor de nieuwe campagne Gezond eten en bewegen met kinderen . Het Voedingscentrum wil overgewicht bij kinderen een halt toeroepen met een campagne over gezond eten en bewegen met kinderen in de basisschoolleeftijd. Minister Hoogervorst (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geeft vandaag hiervoor het startsein.

Ouders zijn niet alleen verantwoordelijk voor het voorkomen van overgewicht bij hun kinderen. Ook overheid en bedrijfsleven spelen hierin een rol. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 40 % van de ouders vindt dat er een verbod moet komen op tv-reclame voor snoep en ander ongezond eten. Deze week is het convenant overgewicht door acht grote maatschappelijke organisaties en de ministeries van VWS en OCW ondertekend. Het Voedingscentrum is blij met deze aanzet tot een brede aanpak van overgewicht in Nederland. Alleen als alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen, is het mogelijk om overgewicht te bestrijden en te voorkomen. Het is onverantwoord om het probleem alleen bij het individu te leggen. Yvonne van Sluys, directeur van het Voedingscentrum, roept daarom alle partijen op hun verantwoordelijkheid te blijven nemen in de strijd tegen de kinderkilo s.

Overgewicht groeiend probleem
Iedereen kent de beelden van dikke Amerikaanse kinderen. Overgewicht bij kinderen is echter ook in Nederland een groeiend probleem. Het aantal kinderen met overgewicht is de laatste 20 jaar verdubbeld. Op dit moment is één op de zeven kinderen in Nederland te dik en dat aantal neemt alleen maar toe. Net als bij volwassenen, is overgewicht ook voor hen ongezond. Het vergroot onder andere de kans op hart- en vaatziekten, (ouderdoms) diabetes type 2 en gewrichtsklachten. Vooral bij kinderen kan overgewicht ook leiden tot sociaal-emotionele problemen, zoals een minderwaardigheidsgevoel, eenzaamheid en gedragsproblemen. Bovendien gaat dik zijn niet vanzelf over. Uit onderzoek naar kinderen met obesitas (ernstig overgewicht) blijkt dat bijna 80% hiervan nog steeds obesitas heeft als ze volwassen zijn. Hoog tijd dus om het tij te keren!

Gezond eten en bewegen met kinderen
Het doel van de nieuwe campagne is ouders, verzorgers en leerkrachten ervan bewust te maken dat gezond eten en voldoende bewegen erg belangrijk zijn om te voorkomen dat kinderen te dik worden.

Het Voedingscentrum heeft hiervoor diverse materialen ontwikkeld vol informatie, praktische tips en praktische handvatten. Gezond eten en bewegen met kinderen - voorkom overgewicht wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Het is het vervolg op de activiteiten van het Voedingscentrum in 2004, gericht op ouders met peuters en medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. De campagne krijgt dit voorjaar een vervolg met een gratis magazine voor ouders met kinderen van 1 tot 8 jaar.

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van LNV en VWS) om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

---

Noot voor de redactie/