Politie Drenthe

Te hard rijden kost vijf automobilisten rijbewijs

Assen 03-02-2005 - De afgelopen week hebben vijf automobilisten hun rijbewijs moeten inleveren nadat ze door surveillanten van verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld waren betrapt op een overschrijding van de maximum snelheid met meer dan 50 kilometer per uur.

Een 24 jarige automobilist uit Sellingen werd door de mensen van de onopvallende video auto gefilmd op de N391 bij Weerdinge. Daar geldt een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. Hij reed 140.

Op N34 bij Erm geldt een maximum snelheid van 100 kilometer per uur. Een 28 jarige automobilist uit Emmen werd er gelaserd met 160 echte kilometers.

Op dezelfde weg scoorde een 37 jarige automobilist uit Emmer Compascuum 158 kilometer per uur.

Ook op de N34; een 21 jarige bestuurder uit Waddinxveen werd betrapt toen hij met 153 kilometer per uur langskwam.

Een 61 jarige automobilist uit Emmen ging voor de tweede keer in de fout. Hij had zijn rijbewijs na een ontzegging voor te hard rijden nog maar net terug en nu was het weer raak. Op de N391 bij Nieuw Weerdinge werd hij door de VROS auto betrapt met een snelheid van 146 kilometer per uur.

Remafstand / Stopafstand
Als je rijdt met een snelheid van 80 kilometer per uur dan leg je per seconde zon 22 meter af. Stel dat je plotseling moet remmen omdat de autos voor je ook boven op de rem gaan dan ben je in die ene seconde dat je dat beseft al 22 meter verder. Bij een remvertraging die voldoet aan de wettelijke eisen heb je vervolgens een remweg nodig van bijna 31 meter. Tel daar die 22 meter bij op en je komt op een stopafstand van ruim 52 meter.

Als je op de autosnelweg 120 kilometer per uur rijdt dan is het goed dat je je realiseert dat je te maken hebt met een remafstand van bijna 70 meter. Tel daarbij op de 33 meter die je in die ene reactieseconde aflegt en je weet dat je pas stilstaat na 103 meter.

Voldoende afstand houden is dus heel belangrijk. Hiermee wordt ook duidelijk dat het zogenaamde kleven behalve hinderlijk ook nog eens levensgevaarlijk kan zijn.

Controles komende week
Voor de komende week staan bij verkeershandhaving Boetegeld = Sneu Geld onder meer de volgende controles gepland:

Vrijdag 4 februari is er een roodlicht, laser en gordelcontrole op diverse locaties in Assen.
Zaterdag 5 februari staat de radarauto op het Oosteinde, de Norgerweg en de Roderweg in Roden.
Zondag 6 februari is er een radar snelheidscontrole op het Zuideinde in Exloo, de Torenwijk in Odoornerveenen de Odoornerstraat bij Ees. Maandag 7 februari staat de radarauto op de Maria in Campislaan, de Nobellaan en de Overcingellaan in Assen.
Dinsdag 8 februari wordt er op snelheid gecontroleerd op de Hondsrugweg, de Boslaan en de Ronsweg in Emmen. Woensdag 9 februari is er een roodlicht controle in Assen en Emmen. Donderdag 10 februari staat de radarauto op de Carstenstaat, de Boekweitlaan en Het Haagje in Hoogeveen.

Boetegeld = Sneu Geld Voorkom dat u moet betalen.

Kijk ook eens op www.verkeershandhaving.nl