B EN W BERICHTEN 2005 - 4 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 1 februari 2005

Algemene Zaken

1. (01-02) Het college van burgemeester en wethouders stelt de Gemeenteraad voor om de tarieven van het wegslepen van fout geparkeerde voertuigen aan te passen aan de jaarlijkse procentuele wijziging van het indexcijfer voor de gezinsconsumptie. Het College stelt voor de voorrijkosten te verhogen van E 120 naar E 122 en de kosten van het overbrengen van een voertuig te verhogen van E 75 naar E 77. De kosten voor het bewaren van het voertuig voor het eerste etmaal of een gedeelte daarvan van E 40 te verhogen naar E 41 en de kosten voor het bewaren van een voertuig voor elk volgend half etmaal of een gedeelte daarvan te verhogen van E 20 naar E 21.

2. (01-02) Het College stelt de Raad voor een verzoek om planschadevergoeding, ingediend door een bewoner van een pand aan de Prins Mauritssingel in Overschie, in te willigen.

3. (01-02) Het College stelt de Raad voor vijf verzoeken om vergoeding van planschade, ingediend door bewoners van woningen aan de Wollefoppenweg in Nesselande, af te wijzen.

4. (01-02) Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) neemt op 7 en 8 februari deel aan de conferentie "Equality in European Towns" van de Counsel of European Municipalities and Regions in Brussel. Op de conferentie staan gelijke rechten en kansen voor vrouwen in de Europese gemeenten centraal. Op de conferentie worden de resultaten gepresenteerd van de projecten op het gebied van gender-equality die verschillende Europese gemeenten de afgelopen jaren hebben uitgevoerd met subsidie van de Europese Commissie Employment and Social Affairs DC - Equallity for Women and Men. Rotterdam heeft deelgenomen aan het project "Sisters going Gender", samen met Frankfurt, Rome, Turijn, Venetië en Wenen. Het Rotterdamse deelproject richtte zich op gendermainstreaming op het gebied van jeugdbeleid.

5. (01-02) Burgemeester en wethouders hebben kennisgenomen van het verslag van het bezoek van Wethouder Van Sluis aan Santiago de Chile en Buenos Aires van 15 tot en met 19 november jl. Tijdens de reis zijn hoofdkantoren van een aantal wederpartijen en overkoepelende instellingen uit de sector van containers, fruit en non-ferro metalen bezocht. De reis is gehouden in het kader van 'dedicated marketing'. Dit is het principe van de bestuurder als instrument van marketing. Naast Wethouder Van Sluis hebben ook vertegenwoordigers van ECT, Seabrex, Steinweg en het Havenbedrijf Rotterdam deelgenomen aan de reis.

6. (01-02) Het College heeft besloten op dinsdag 8 februari van 8.00 uur tot 9.30 uur de Burgerzaal ter beschikking te stellen voor een ontbijt met buurtmoeders. Wethouder Geluk (onderwijs en integratie) zal als gastheer optreden. Bij de landelijke presentatie van een boek over buurtmoeders in Nederland bij Forum Utrecht, kwam de positieve rol van de Rotterdamse buurtmoeders prominent naar voren. Om de waardering naar deze vrouwen uit te drukken heeft wethouder Van der Tak gezegd hen graag te ontvangen voor een ontbijt. Wethouder Geluk wil deze toezegging graag nakomen.

Beleid

1. (01-02) Het College heeft besloten rechtsvordering in te stellen tot een bedrag van E 44.490,- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

2. (01-02) B en W stellen de Gemeenteraad voor de op 13 januari 2000 door de Raad vastgestelde Leefmilieuverordening 'Burgemeester Baumann-laan Noordzijde' voor een periode van vijf jaar te verlengen. De Leefmilieuverordening (LMV) is gebaseerd op de Wet op de Stads- en Dorpsvernieuwing en is ingesteld om een eenzijdige winkelsamenstelling te voorkomen. De LMV Burgemeester Baumannlaan Noordzijde beslaat het gedeelte van de Burgemeester Baumannlaan met de daaraan gelegen bebouwing, ten noorden van de tweede Hogebanweg en ten zuiden van de Mauritssingel.

3. (01-02) Het College heeft de straten in het nieuwbouwplan Lloydkwartier in de deelgemeente Delfshaven namen gegeven van loodsen van de Rotterdamsche Lloyd. De loodsen hebben vroeger op het terrein van het huidige Lloydkwartier gestaan. De kades langs de Schiehaven en de Sint-Jobshaven zijn naar deze havens genoemd. Een gedeelte van de, bij besluit van 10 april 1908 vastgestelde naam, Schiehaven is door het College gewijzigd in Sint-Jobsweg.

4. (01-02) Naar aanleiding van inspraak en overleg met diverse (overheids)instanties is het ontwerpbestemmingsplan 'De Lugt' voor een deel aangepast. De kern van het plan, het zoveel mogelijk bestemmen overeenkomstig de feitelijke situatie, is niet 'aangetast'. Het is van belang dat er, in afwijking van het in het kader van de inspraakprocedure ter inzage gelegde voorontwerp, een tweetal regelingen aan het ontwerp is toegevoegd. Ten eerste is in het ontwerp een regeling opgenomen waarmee de vestiging van belhuizen aan banden wordt gelegd. In gebieden waar de bestemming 'winkel' is opgenomen in het bestemmingsplan, zijn belhuizen doorgaans toegestaan omdat ze een winkelfunctie hebben. De planvoorschriften van het ontwerpbestemmingsplan 'De Lugt' bepalen op dit moment expliciet dat een belhuis niet onder een winkelfunctie valt. Daarom is in het plangebied geen belhuis toegestaan. Ten tweede is een strafbepaling in het ontwerp opgenomen waardoor overtredingen van het bestemmingsplan voortaan strenger kunnen worden bestraft; overtredingen vallen nu onder het economisch strafrecht. Het ontwerpbestemmingsplan kan nu ter inzage worden gelegd. Er is gelegenheid om schriftelijke zienswijzen bij de gemeenteraad in te dienen.

5. (01-02) Het College heeft besloten om voor vijf jaar een recht van erfpacht te vestigen op een perceel grond met opstal aan de Angelso 80 in Zuidwijk. Het College neemt dit besluit voor de realisatie van een tijdelijk medisch centrum.

6. (01-02) Het College heeft besloten tot verkoop van het Sint Jobsveemgebouw in het Lloydkwartier aan BAM Vastgoed. Onlangs is door de werkmaatschappij Volker Bouwmaatschappij, 100 % dochter van BAM, een plan opgesteld voor de ontwikkeling van 109 koopappartementen in het Sint Jobsveem, aangevuld met 2365 m² commerciële ruimten, bestaande uit ca. 350 m² horeca en bedrijfsruimte met publieksruimte

7. (01-02) Burgemeester en Wethouders hebben besloten een proef te laten uitvoeren met de zogenoemde dodehoekspiegel. Dit ter uitvoering van de motie Kneepkens over de Ockeloen-spiegel, die de raad bij de begrotingsbehandeling op 9 november 2004 heeft aangenomen. Als de proef slaagt, wordt de spiegel op alle kruisingen geplaatst die zich voor de spiegel lenen. De resultaten van de proef worden over vijf maanden verwacht.

8. (01-02) Het College heeft besloten om het CHIO, naar de motie-Vlaardingerbroek die tijdens de behandeling van de Begroting 2005 is aangenomen, geen structurele subsidie te verlenen. Omdat het CHIO voor Rotterdam een belangrijk topsportevenement is, wordt het wel in de gelegenheid gesteld om jaarlijks een garantiesubsidie aan te vragen. Dit doet recht aan de overweging van de raad om het CHIO in beginsel financieel op eigen benen te laten staan, terwijl tegelijkertijd de gemeente toch voor een gemaximaliseerd bedrag en onder strikte voorwaarden als achtervang dient.

9. (01-02) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de formulering van het speerpunt 'doorbreken van taboes' in het Plan van Aanpak "Naar een doelgerichter vrouwenemancipatiebeleid" aan te passen. De doelstelling luidt nu als volgt. "Stimuleren van bewustwording en maatschappelijk debat, om taboes te doorbreken en belemmeringen op te heffen die, vanuit welke culturele traditie, levensovertuiging of opvatting dan ook, de gelijke behandeling, rechten, kansen, vrijheden en verantwoordelijkheden van vrouwen en mannen in de weg staan." De aanpassing is opgenomen na suggesties uit de raadscommissie dat de taboedoorbreking breder moet zijn dan alleen op het gebied van religie.

10. (01-02) Burgemeester en wethouders hebben het rapport 'Normering buitenspeelruimte 2004; conceptnormering' vastgesteld en voorgelegd aan de deelgemeenten, de Centrumraad en de Wijkraad voor Pernis. De norm moet gaan gelden voor uitleg- en herstructureringslocaties zodat de jeugd de mogelijkheid krijgt gevarieerd te bewegen. Door meer te bewegen kan overgewicht worden bestreden en wordt bewegingsarmoede tegengegaan. De nu voorliggende conceptnormering moet in 2005 en 2006 getoetst worden op de ruimtelijke, financiële en juridische haalbaarheid in de stad en kan pas daarna definitief als norm worden vastgesteld.

11. (01-02) Het College heeft besloten om de heer H.J.M. Mali per 1 januari 2005 als voorzitter van Stedelijke Adviescommissie Ouderenbeleid (S.A.O.) te herbenoemen voor de termijn die nodig is om alle zaken rond de opheffing en afwikkeling van de S.A.O. te kunnen regelen. Ook heeft het College met terugwerkende kracht besloten om per 1 januari 2005 de dames H.J. Koster en A.M.C. Tubbing-Van Werkhoven en de heer D.A. van der Heijden te herbenoemen als lid van de S.A.O zolang de commissie nog bestaat, maar ten hoogste voor een jaar.

Middelen en Control

1. (01-02) Het College heeft besloten om een medewerker van Roteb met onmiddellijke ingang te ontslaan wegens ernstig plichtsverzuim.

2. (01-02) Burgemeester en wethouders hebben de model-statuten van de te verzelfstandigen kunstinstellingen goedgekeurd en aangeboden aan de Raad. Het betreft de Doelen, de Schouwburg, Theater Zuidplein en het Luxortheater, de musea Boijmans van Beuningen, Wereldmuseum, Historisch museum en Maritiem museum en het Centrum voor Beeldende Kunst. Tevens heeft het College ingestemd met de procedure van het aanzoeken en benoemen van de voorzitter en de leden van de Raden van Toezicht en de profielen van de Raden van Toezicht.

3. (01-02) Het College heeft besloten de Voorjaarsnota om te vormen tot een Kadernota. De Kadernota geeft op hoofdlijnen het beleidsmatige kader voor 2006 en de financiële vertaling in de periode 2005-2006. Concrete uitwerking in beleidsvelden vindt plaats in de meerjarenbegroting.


---- --