Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 03-02-2005

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending: donderdag 3 februari
Nederland 2, 17.58 uur

BELGIË DREIGT NEDERLAND MET
INTERNATIONAAL GERECHTSHOF

"Als Nederland geen vaart zet achter het uitdiepen van de Westerschelde, zal België ons land voor het Internationaal Gerechtshof dagen." Dat zegt L.B. Delwaide, de Schepen (wethouder) van de stad Antwerpen vanavond in het actualiteitenprogramma TWEEVANDAAG.

"Als er geen overeenstemming zou ontstaan tussen Nederland en Vlaanderen, dan zijn we verplicht om de weg van het recht te volgen," stelt Delwaide. "U heeft in Den Haag het Internationaal Gerechtshof staan. Als Nederland niet akkoord gaat, dan zullen we daaraan denken."

Delwaide is de eerste Schepen van de stad Antwerpen en voormalig hoogleraar in het zee- en binnenvaartrecht aan de Universiteit Antwerpen.

Nederland en België soebatten nu al bijna tien jaar over het uitdiepen van de Westerschelde, die deels over Nederlands grondgebied loopt. Het uitbaggeren is nodig om de haven van Antwerpen toegankelijk te houden voor grote scheepvaart.

Als minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) deze maand niet tot een akkoord komt met haar Belgische collega Vande Lanotte dreigt een ernstig conflict. De afgelopen week heeft er al geheim overleg plaatsgevonden tussen de beide departementen.

PvdA-vice-fractievoorzitter Sharon Dijksma maakt zich zorgen over het signaal uit Vlaanderen. "De kans bestaat dat de Belgen die stap naar het Internationaal Hof zetten." Ze wil onnodige schade voorkomen. "We moeten nog jaren met elkaar verder als goede buren."

Ook VVD-kamerlid Pieter Hofstra erkent het gevaar. Hij vreest dat de juridische afwikkeling een kostbare zaak zal zijn en pleit voor een snel akkoord tussen beide landen.

Zie ook: www.tweevandaag.nl




TweeVandaag