Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 03-02-2005

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending: donderdag 3 februari
Nederland 2, 17.58 uur

GEHEIM AGENT DENNIS BASS:
"VAN ANRAAT WIST VAN MOGELIJK GEBRUIK
STOF MOSTERDGAS"

"Er zijn documenten die bewijzen dat Frans van Anraat wist dat de door hem geleverde stof gebruikt kon worden voor de productie van het dodelijke mosterdgas." Dit zegt Dennis Bass, gepensioneerd 'senior special agent', vanavond in TWEEVANDAAG. Tot nu toe werd herhaaldelijk door Van Anraat ontkend dat hij wist dat deze stof voor mosterdgas kon worden gebruikt. Frans van Anraat wordt verdacht van medeplichtigheid van de genocide van Halabja.

Gepensioneerd US Customs-agent Dennis Bass: "Ik kan u vertellen dat er documenten zijn die zijn ontkenning, dat hij niet wist dat het gebruikt kon worden voor mosterdgas, weerleggen." Twaalf jaar lang had Bass de leiding van het onderzoek naar de handel en wandel van Frans van Anraat. Op zijn verzoek ging een internationaal opsporingsbevel uit dat in 1989 leidde tot de arrestatie van Van Anraat in Italië.

Frans van Anraat vluchtte in 1989 van Italië naar Irak, na een tip van de zoon van toenmalig minister van Justitie G. Vassalli. Van Anraat werd kort daarvoor duidelijk gemaakt dat hij zou worden uitgeleverd aan de Amerikanen. Minister Vassalli had deze uitlevering besproken met de minister van Buitenlandse zaken van de VS, James Baker. Van Anraat zegt dit vanavond in TWEEVANDAAG in niet eerder uitgezonden delen van een interview dat de AVRO eerder met hem had.

Van Anraat woonde jarenlang in Italië, Amerika verzocht dit land om uitlevering. Van Anraat: "Toen ik me moest verdedigen had ik een leerling van mijn advocaat. Die leerling was de zoon van de minister van Justitie. Ik wist dus vantevoren dat de eerdere uitspraak (geen uitlevering, red.) gecancelled zou worden. Er werd me duidelijk gemaakt dat het beter was dat ik 'op vakantie' ging."

Zie ook: www.tweevandaag.nl