Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amersfoort, 3 februari 2005

Luiaarden te ondernemend voor DierenPark Amersfoort

Hangende boombewoners drijven verzorgers tot wanhoop

In DierenPark Amersfoort wonen sinds september vorig jaar drie luiaards. Het leven van deze zoogdieren is gebaseerd op traag en bedachtzaam handelen. De Amersfoortse luiaards zijn echter erg actief en ondernemend, waardoor ze hun verzorgers al een half jaar tot wanhoop drijven.

De twee-vingerige luiaards in DierenPark Amersfoort vertonen een onverwachte ondernemingslust. Via de plafondconstructie en de takken bereiken ze alle hoeken van hun gebied, ook gedeelten die niet voor hen bestemd zijn. Eén van de dieren had na enkele dagen een hangplek boven de bezoekersroute gekozen. Om dit te voorkomen zijn grote houten schotten aangebracht om de gasten een luiaardvrije doorgang te bieden. Wel zijn de boombewoners goed te zien, onder andere door extra dimlicht en een speciale infraroodcamera. Hiermee zijn ook andere nachtdieren zichtbaar.

Ondersteboven

In DierenPark Amersfoort verblijven de luiaards in de overdekte nachtelijke jungle. Twee luiaards komen uit de dierentuin van Hannover en de ander uit de dierentuin van Stuttgart. Alledrie zijn ze geboren in 2003. Deze nachtdieren komen alleen voor in Zuid- en Centraal-Amerika. Ze brengen hun leven ondersteboven hangend door. Slapen, eten, paren en zelfs baren vindt hangend plaats. Alleen om hun behoefte te doen, komen ze eenmaal per week naar beneden.

////

Noot voor redactie

Ingezonden persbericht