Gemeente Gorinchem


Reiniging gaat zwerfvuil te lijf
.

GORINCHEM, 3 februari 2005 De gemeente Gorinchem gaat actie ondernemen tegen zwerfvuil. Met het project Gorinchem schoon: schoonmaken én schoonhouden! wil de gemeente het komende jaar zwerfvuil te lijf gaan. Het startsein is tijdens de carnavalsoptocht op zaterdag 4 februari in de binnenstad in Gorinchem. Medewerkers van de afdeling Reiniging lopen mee met de optocht. Met de slogan: Laat uw woonplezier niet bederven, door uw afval te laten zwerven geven zij aan dat een ieder ook zelf verantwoordelijk is voor zwerfvuil op straat. Maar natuurlijk draagt de reiniging zelf ook een steentje bij om de stad schoon te houden.

Zwerfafval is afval dat mensen bewust of onbewust weggooien of achterlaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Zwerfafval trekt meer vuil aan en zorgt voor ongedierte. Bovendien geeft zwerfafval mensen een onveilig gevoel. De afdeling Reiniging van de gemeente Gorinchem heeft het zwerfafval in de gemeente geïnventariseerd. De uitkomst van deze inventarisatie is dat zwerfafval voornamelijk te vinden is in de winkelgebieden, bij scholen, op speelplaatsen, bij hangplekken voor jongeren, bij flats, bij verzamelcontainers, op de hoofdinfrastructuur, bij de benzinestations, rondom de prullenbakken, op de stationroute en op de stranden.

De gemeente wil zwerfafval actief gaan aanpakken. Uiteraard door het zelf op te blijven opruimen.

Dagelijks gaan vegers de wijken en de winkelcentra in, verwijderen het vuil van de straat en legen de afvalbakken. Het vuil in de groenstroken wordt regelmatig verwijderd door de afdeling Groenvoorziening. Maar schoonmaken alleen is niet voldoende. Het gaat er ook om dat de gemeente schoon wordt gehouden. De hulp van de bewoners is hierbij van belang. Afval moet niet op straat worden gegooid, maar in een afvalbak.

Gedurende het jaar organiseert de gemeente leuke acties voor bewoners, bedrijven en scholen. Hierdoor wordt iedereen in de gemeente betrokken bij het schoonmaken én schoonhouden van de gemeente.

.