Provincie Flevoland



Beschermde diersoorten in kaart gebracht

Rugstreeppad, waterspitsmuis, gevlekte witsnuitlibel, noordse winterjuffer, das, kwartelkoning en grauwe kiekendief: ze zijn beschermd én ze komen voor in Flevoland! Dat blijkt uit onderzoek waarvan de eerste resultaten zojuist bekend zijn geworden.

Het verspreidingsonderzoek is uitgevoerd om bij ruimtelijke en economische ontwikkelingen rekening te kunnen houden met beschermde diersoorten. In Flevoland zijn op een groot aantal locaties ruimtelijke en economische ontwikkelingen gepland. Om deze ontwikkelingen goed voor te bereiden dienen beschermde soorten te worden geïnventariseerd.

Op basis van de inventarisatiegegevens worden kaarten gemaakt, waaronder zogenoemde natuurwaardenkaarten met gebieden die de potentie hebben om uit te groeien tot belangrijk gebied voor Europees beschermde soorten die in moeras en open water leven. Zo geeft de provincie handen en voeten aan pro-actief soortenbeleid:
ontwikkelingen vroeg onderkennen, daardoor slim kunnen plannen, inrichten en beheren, met gelegenheid voor ruimtelijke en economische opgaven naast de mogelijkheid soorten te beschermen.

Na een jaar onderzoek zijn de eerste resultaten nu dus bekend. Het gaat om verspreidingsgegevens van soorten waarvan het vermoeden bestond, of zeker was, dat ze in Flevoland voorkomen. Op een groot aantal locaties in de Noordoostpolder komt de zwaar beschermde rugstreeppad voor. Aangezien het niet overal om duurzame populaties gaat en onduidelijk is hoe zwaar individuele dieren beschermd zijn, heeft de provincie aan de Minister van LNV een brief gestuurd met het verzoek om overleg. Voor 2005 is onderzoek gepland naar 8 soorten vleermuizen en wordt het rugstreeppaddenonderzoek voortgezet. De natuurwaardenkaarten worden via de website van de provincie beschikbaar gesteld.