Socialistische Partij

Strijd over langdurigheidstoeslag bijna gewonnen

03-02-2005 * Alle mensen die 5 jaar lang moeten rondkomen van een uitkering op het niveau van een bijstanduitkering (574,92 euro per maand voor een alleenstaande zonder kinderen) krijgen heel waarschijnlijk recht op de langdurigheidstoeslag (318 euro per jaar voor een alleenstaande zonder kinderen). Staatssecretaris van Hoof (VVD) verzet zich nog, maar er is nu een Kamermeerderheid voor de motie van de SP die de maatregel bepleit. Over een maand is er duidelijkheid.

"Eindelijk zien we onze strijd beloond," zegt Jan de Wit, lid van de Tweede Kamer voor de SP. "Bij de behandeling van de Wet Werk en Bijstand werden onze amendementen om dit te bereiken nog afgewezen. Toen na invoering van de wet bleek hoe onrechtvaardig de wet in de praktijk uitpakte hebben we moties ingediend om het onrecht te herstellen. De VVD, CDA, D66 waren tegen, maar zijn nu om. Nu van Hoof nog."

In de Wet Werk en Bijstand, die op 1 januari 2004 is ingegaan, worden extreem strenge eisen gesteld voor het recht op de langdurigheidstoeslag. Als iemand uit de bijstand probeert om weer aan de slag te komen en bijvoorbeeld maar 100 euro heeft verdiend, gaat dat geld van de uitkering af en is er 5 jaar lang geen recht op de toeslag. Pogingen om uit de bijstand te komen worden dus gestraft.

Bovendien legden veel gemeenten de wet in het nadeel van de mensen uit: als iemand een nabestaandepensioentje krijgt, wordt die in mindering gebracht op de uitkering. Maar ook het recht op de toeslag verviel. Door een belastingkorting krijgen jonggehandicapten iets meer dan de bijstand, maar geen toeslag. Een WAO-er op bijstandsniveau die een arbeidskundig onderzoek ondergaat, kreeg alleen al om die reden geen toeslag.

De Wit: "De SP wil nu al die idiote beperkingen wegnemen, en alleen nog maar te kijken naar het feitelijke inkomen. Als dat 5 jaar op bijstandsniveau is geweest, is er recht op een toeslag. Helder, duidelijk en rechtvaardig dus. Gemeenten kunnen de toeslag niet meer in eigen zak steken. Ik ben erg blij met de steun van een Kamermeerderheid voor ons voorstel. We hebben een belangrijke stap gezet in bestrijding van de armoede."