Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 3 februari 2005

Modernisering CAO kinderopvang

Na stevige onderhandelingen is donderdag 3 februari een onderhandelaarsakkoord bereikt over de CAO kinderopvang voor 2005. De CAO op hoofdlijnen is afgesloten tussen de Maatschappelijk Ondernemers Groep (MOgroep).en de vakbonden (ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en De Unie). De MOgroep vertegenwoordigt ruim 80% van de ondernemers in de kinderopvang. Belangrijkste winst van de nieuwe CAO is dat de arbeidsvoorwaarden niet langer een belemmering vormen voor marktwerking en zelfregulering.

In het hoofdlijnenakkoord is het volgende afgesproken:
- De regels over de groepsgrootte en inzet groepsleiding blijven een recht voor de individuele groepsleiding, doordat de CAO verplicht de beleidsregels kwaliteit kinderopvang na te leven.
- De salarissen gaan met ingang van 1 april met 0,75% omhoog.
- De eindejaarsuitkering gaat met 1% omhoog. Deze verhoging kan afhankelijk gesteld worden van het financiële resultaat van de onderneming. Op ondernemingsniveau wordt afgesproken onder welke voorwaarden deze zal worden uitbetaald.
- De werkgever betaalt met ingang van 1 april 2005 70% en de werknemer 30% van de stijging van de PGGM-premie.
- De werknemer ontvangt een werkgeversbijdrage van eenzesde van de kinderopvangkosten; indien de werkgever van de partner niet betaalt kan onder bepaalde voorwaarden de bijdrage stijgen tot eenderde van de kosten.
- De regeling voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten wordt meer in overeenstemming gebracht met de wet Flexibiliteit & Zekerheid.
- De mogelijkheid wordt verruimd om bij ontslagen na overleg met de vakbonden in plaats van het lifo-systeem (last in first out) het afspiegelingsbeginsel toe te passen.
- De tijdelijke vergoeding van 2004 voor ziektekosten van 5,50 euro per maand wordt ook in 2005 uitbetaald.
- De werkgever wordt verplicht om met instemming van de OR/personeelsvertegenwoordiging een reiskostenregeling woon-werkverkeer tot stand te brengen.

Marktwerking en zelfregulering zijn belangrijke uitgangspunten in de nieuwe Wet Kinderopvang. Aanbieders van kinderopvang moeten zich kunnen onderscheiden met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Dat vereist maatwerk in arbeidsvoorwaarden.

Henk Strating; plv directeur en CAO-onderhandelaar van de MOgroep: 'De MOgroep streeft naar moderne CAO's waarin de hoofdlijnen van het arbeidsvoorwaardenbeleid worden geformuleerd. Werkgevers kunnen op deze manier, in samenspraak met OR of PVT, op het niveau van de afzonderlijke ondernemingen de arbeidsvoorwaarden verder invullen en uitwerken. De gedetailleerde bepalingen uit het verleden passen niet langer meer in een CAO van vandaag. Sociale partners moeten zich vooral concentreren op de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. Kwaliteit bijvoorbeeld, is een zaak tussen ouders en aanbieders van kinderopvang'.

Perscontacten:
Henk Strating, telefoon 06-53394159 of persvoorlichter Kyra van der Meulen, telefoon 06- 51784584