International Film Festival Rotterdam

34th International Film Festival Rotterdam
26 januari - 6 februari 2005

PERSBERICHT 3 februari 2005

MYSTERIOUS SKIN wint MovieZone Award 2005

Donderdagavond 3 februari 2005 is tijdens het International Film Festival Rotterdam winnaar van de MovieZone Award 2005, MYSTERIOUS SKIN van Gregg Araki, bekend gemaakt. Festivaldirecteur Sandra den Hamer reikte de Award uit in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Aansluitend werd de winnende film vertoond. De MovieZone Jongeren Jury had op het International Film Festival Rotterdam drie films genomineerd voor deze Award, die een bedrag van Euro 1.000 vertegenwoordigt, alsmede een mogelijke opname in het nieuwe MovieZone programma.

De jury, bestaande uit Marthe Amesz, Ryanne van Dorst, Sam de Zeeuw, Kasper Kerkhoffs en Marcel Verhagen kwam tot het volgende oordeel:

MYSTERIOUS SKIN van Gregg Araki (USA, 2004)
"Wij, de jury, zijn allemaal heel verschillend, met allemaal een andere mening over en voorkeur voor film, maar na het zien van deze film waren we het allemaal met elkaar eens. MYSTERIOUS SKIN is een aangrijpende film over een gruwelijk onderwerp. De film komt keihard bij je binnen. De hoofdrolspelers acteren ijzersterk en nemen je mee in twee verschillende werelden die je niet meer loslaten. We waren zo aangedaan dat het meteen duidelijk was dat deze film een van de kanshebbers zou worden." MYSTERIOUS SKIN, geschreven en geregisseerd door Gregg Araki, is opgenomen in de IFFR programmasectie Cinema of the Future: Sturm und Drang. De film, die voor distributie in Nederland is aangekocht door 1morefilm, is vrijdagavond 4 februari nog te zien op het IFFR.

HAWAII, OSLO van Erik Poppe (Noorwegen, 2004)
"Hoe op een hete dag verschillende verhalen mooi met elkaar worden samengebracht, wat uiteindelijk leidt het tot een onverwachte climax. Hawaii, Oslo laat ons zien dat niet alles is wat het lijkt." HAWAII, OSLO, de tweede film van Erik Poppe, is geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie, waarvan de drie winnaars worden bekend gemaakt op vrijdagavond 4 februari 2005. De film is aangekocht voor distributie in Nederland door A-Film Distribution.

CASSHERN van Kirya Kazuaki (Japan, 2004)
"Overweldigende film door combinatie van verschillende stijlen. Het geluid is net zo overdonderend als het beeld. De film draagt een duidelijke boodschap uit. Haat roept haat op. De verharding van de maatschappij zou tot deze toekomst kunnen leiden." CASSHERN, speelfilmdebuut van Kirya Kazuaki, is voor distributie in Nederland aangekocht door Bright Angel Distribution.

De MovieZone Jongeren Jury

De MovieZone Award is een activiteit van het NIF i.s.m. het IFFR. Het is een prijs die door jongeren wordt toegekend aan wat zij de beste film van het festival vinden. De vijf koppige jury is samengesteld uit jongeren tussen de 15 en 25 jaar die onder meer via een landelijke wedstrijd in samenwerking met CJP, een plekje in de jury konden bemachtigen. Zij zien tijdens het festival een selectie van 20 films uit het festivalprogramma, spreken met makers, ontmoeten filmjournalisten. Kortom, beleven het festival voor en achter de schermen en wijzen vervolgens hun winnaar aan. De winnende film wordt komend seizoen opgenomen in het MovieZone programma en ontvangt een geldbedrag van Euro 1.000,- ter promotie van de film onder jongeren. De MovieZone Award is mede mogelijk gemaakt dankzij het Nederlands Fonds voor de Film en het Rotterdams Fonds voor de Film en Audiovisuele Media.

MovieZone is een activiteit van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie i.s.m. het International Film Festival Rotterdam. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCenW.

(einde persbericht)


Noot voor de redactie,