VU Medisch Centrum

Hulpmiddelen veranderen kwaliteit van leven van slechtziende ouderen niet

Het aanmeten van hulpmiddelen als brillen, loepen of begeleiding aan slechtziende ouderen verandert de kwaliteit van leven van deze mensen niet. Dit concludeert gezondheidsonderzoeker Michiel de Boer in zijn promotieonderzoek in het VU medisch centrum. Het is de eerste keer dat de kwaliteit van leven bij slechtzienden in Nederland is onderzocht.

Een jaar nadat ouderen van boven de vijftig de hulpmiddelen aangeboden kregen, bleek het aanvankelijke positieve effect op de kwaliteit van leven niet meer waarneembaar te zijn. De Boer denkt dat dit komt doordat de meeste ouderen een progressieve oogaandoening hebben en naast de oogaandoening andere ziekten hebben.

Hij vond nauwelijks verschil in de kwaliteit van leven tussen mensen die naar een gespecialiseerde optometrist waren gegaan of die naar een multidisciplinair regionaal revalidatie centrum doorverwezen waren.

Uit een aparte steekproef onder 1509 mensen van 65 jaar of ouder bleek dat mensen die slecht zien anderhalf maal zo vaak vallen als mensen met een normaal zichtvermogen. Deze groep oudere slechtzienden blijkt ook nog eens drie keer zo vaak een bot te breken als de optimaal ziende medemens. Om dit vast te stellen vulden de ouderen drie jaar lang een vragenlijst in. De Boer was in staat daarbij alle factoren die niet te maken hebben met verminderd zichtvermogen uit te sluiten.

Zijn promotie vindt plaats op 4 februari aanstaande.


--------