Drenthe College


samen werken aan de toekomst


Wereldkampioenschappen Voetbal laat Drenthe College scoren.

In de maand juni 2005 staat Emmen in het spotlicht van de wereldpers.
In deze periode worden de FIFA Wereldkampioenschappen Voetbal onder de 20 jaar gehouden en Emmen is aangewezen als één van de speelsteden. Het Univé Stadion, thuishaven van de BVO Emmen, zal als podium fungeren voor de sterren van morgen. De gemeente Emmen heeft de toewijzing met beide handen gegrepen om in het jaar 2005 een waar voetbalfeest te organiseren naast het WK. Het Drenthe College is uitgenodigd om aan een aantal van deze feestjes een bijdrage te leveren.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten Side-events
De side-events die worden georganiseerd naast het WK, hebben met name betrekking op het stimule-ren van de (schoolgaande) jeugd om het voetballen als uitlaatklep te gebruiken. De opleiding Sport en Bewegen van het Drenthe College is gevraagd een aantal activiteiten te organiseren voor leerlingen van alle basisscholen en brugklassers van de gemeente Emmen. Deze activiteiten hebben als ken-merk dat ze nieuw zijn en laagdrempelig. Voorbeelden hiervan zijn een "2 - 2 voetbaltoernooi voor C-junioren". Voor dit toernooi wordt een nieuw wereld-voetbalspel met eigen spelregels ontwikkeld door de studenten van het Drenthe College. De finales van dit toernooi zullen in juni in het centrum van Emmen worden afgewerkt. Naast dit toernooi worden een voetbalkermis, een pleintjesvoetbaltoernooi en een G-voetbaltoernooi ontwikkeld en uitgevoerd door de studenten van de opleiding Sport en Be-wegen.

Activeringstraject
De gemeente Emmen heeft het voetbaltoernooi ook aangegrepen om een activeringstraject te starten voor werkzoekenden uit de gemeente Emmen. In totaal worden 25 deelnemers opgenomen in een traject die uiteindelijk moet leiden tot regulier werk. In eerste instantie krijgt iedere deelnemer een participatiebaan voor 20 uur. Deze participatiebaan wordt ingezet bij de voetbalverenigingen rondom Emmen waar de deelnemer ingezet kan worden voor allerhande werkzaamheden. Deze participatie-banen worden geworven door de Stichting Buurtsupport. Tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal zullen de deelnemers ook worden ingezet voor hand- en spandiensten rondom deze activiteiten.

Opleidingstraject
Het Drenthe College is samen met CVites als uitvoerders betrokken bij dit project. Na een uitgebreide intake verzorgd door CVites krijgen de deelnemers een opleiding aangeboden door het Drenthe Col-lege. Deze opleiding kan resulteren in het behalen van een diploma Sport en Bewegen niveau 2. Het behalen van een kwalificatie is belangrijk als borging naar de toekomst. Het opleidingsprogramma wordt aangeboden door de afdeling Sport en Bewegen i.s.m. de Pasvorm.

In de opleiding worden de deelnemers voorbereid en getraind op het werken in de sportbranche of aanverwante/afgeleide terreinen. Afhankelijk van de capaciteiten en belangstelling van de deelnemer wordt een maatwerktraject gebouwd die de kans van de deelnemer op plaatsing in de reguliere ar-beidsmarkt versterkt. De trajectbegeleiders van CVites worden in een vroeg stadium betrokken in het project om de plaatsing te realiseren.
Daarnaast gaan de deelnemers werkstages uitvoeren bij de verschillende activiteiten van de studen-ten van de opleiding Sport en Bewegen. Zo zullen de deelnemers worden ingezet bij de side-events van het WK op basis van hun specifieke belangstelling en vaardigheden. Deze vaardigheden worden getraind binnen de diverse leerwerkplaatsen van de Pasvorm.

Plaatsing
In een vroeg stadium wordt door CVites onderzocht welke mogelijkheden de deelnemer heeft op plaatsing op de arbeidsmarkt. In eerste instantie zal gekeken worden naar de mogelijkheden die de sportbranche biedt maar ook aanverwante terreinen zullen worden onderzocht. Dit is mede afhankelijk van de capaciteiten en belangstelling van de deelnemer. De participatiebaan is gegarandeerd door Stichting Buurtsupport en biedt de deelnemer in ieder geval een werkervaringstraject van 20 uur per week.