Siemens

Persbericht

A&D AS 200403.737

Den Haag, vrijdag 4 februari 2005

Siemens breidt process control system uit met Simatic Route Control

Siemens heeft het process control system Simatic PCS 7 uitgebreid met het optionele softwarepakket Simatic Route Control. Dit pakket is voor het besturen, optimaliseren en controleren van routes voor transport van materiaal in een procesinstallatie. Hierbij wordt Route Control vooral gebruikt voor het verpompen van vloeistoffen. De gebruiker kan met de combinatie van PCS 7 en Route Control zowel het productieproces automatiseren, de bijbehorende materiaalopslag, als de transportwegen. PCS 7 en Route Control beheren alle routes voor het verpompen van de vloeistoffen die het proces-materiaal moet afleggen in de productie-installatie. Het engineeren met Route Control gebeurt op grafische wijze. Hiervoor heeft men geen speciale kennis nodig van de programmatuur, doordat men werkt vanuit het processchema.

Simatic Route Control heeft inmiddels zijn nut bewezen bij installaties met complexe infrastructuur in en rondom het productieproces en bij tankfarms. Voorbeelden zijn installaties met omvangrijke transporten van procesvloeistoffen, onderdelen van installaties met complexe productwegen en opslagsystemen, waarbij de producten rijpen of tijdelijk onder bepaalde procescondities ter beschikking moeten staan. Route Control wordt inmiddels gebruikt bij brouwerijen, melkopslag en de verwerking van deze producten.

Simatic Route Control is gebaseerd op de jarenlange ervaring die Siemens heeft met het process control system Simatic PCS 7. Het nieuwe pakket vereenvoudigt en standaardiseert de engineering van het verpompen van procesvloeistoffen. De gebruiker kan met het nieuwe pakket via de verschillende proceselementen, zoals sensoren, motoren, ventielen, kleppen en dergelijke het materiaaltransport aansturen, visualiseren en bewaken. Men kan Route Control gebruiken als optiepakket bij het dcs-systeem Simatic PCS 7 en indien gewenst in combinatie met Simatic Batch.

Het nieuwe pakket is geschikt voor PCS met een omvang tot 32 automatiseringssystemen, die zijn uitgevoerd als Simatic S7-controllers. Bij ieder van deze controllers zijn maximaal 1024 componenten in het materiaaltransport aan te sturen, zoals motoren, ventielen, kleppen, etc. Daarnaast zijn per controller 1024 sensorelementen om proceswaarden te verwerken en 1024 parameterelementen voor meten en sturen van analoge waarden. Per controller kan een route maximaal 400 van deze elementen omvatten. Het pakket kan in totaal 300 gelijktijdige transporten besturen. Het totale aantal mogelijke routes, deelroutes en knooppunten is praktisch ongelimiteerd.

Voor het opzoeken van de optimale route bij de start wordt de Route Control Server gebruikt. Het uitvoeren van de route vindt plaats in de controller. Bij een kleine installatie-omvang kan Simatic Route Control op het operatorstation of een batchserver functioneren. Vanaf een bepaalde grootte kan een client/server-configuratie worden toegepast. Men kan de Route Control Server ook redundant uitvoeren. Verder bestaat de mogelijkheid om een Simatic Route Control Center op een operatorstation te installeren, die als client is opgesteld. De engineering van Simatic Route Control is geïntegreerd met het engineeringssysteem van PCS 7.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Divisie Industry, Ronald Nijssen,
Tel.: (070) 333 9516, e-mail: ronald.nijssen@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel.: (070) 333 2325, e-mail bernard.bos@siemens.com Internet: www.siemens.nl/persinfo