Dienstenbond CNV

AH DC - Overleg CAO verloopt als stroop
04-02-2005

Verleden week, 24 januari 2005, zijn partijen opnieuw bijeen geweest om te praten over de CAO Albert Heijn Distributie of Supply Chain.

De conclusie van het overleg is simpel. De visie die Albert Heijn heeft ten aanzien van het winkelbeleid en het logistieke beleid loopt niet gelijk op met de visie op het arbeidsvoorwaardenbeleid.

Dat is jammer. Albert Heijn wil de CAO-periode 28 maart 2004 tot en met 30 maart 2005 afsluiten met 0% verhoging. CNV stelt voor een CAO-periode overeen te komen van 28 maart 2004 tot en met 31 december 2005, met hierin een verhoging van 1,25%.

Allerlei andere voorstellen, met name het beleid rondom langdurige arbeidsongeschiktheid en WAO-instroom wil Albert Heijn vervolgens doorschuiven naar 2006, terwijl we het hebben over een CAO vanaf maart 2004!! De WAO-instroom is al jaren een onderwerp dat Albert Heijn niet concreet bij de kop pakt, terwijl er toch regelmatig collegas in de WAO terechtkomen. Wij stellen ons op het standpunt dat werknemers met een lagere afschatting dan 35% in dienst moeten blijven van Albert Heijn.

Aanvulling 2e ziektejaar
Albert Heijn handhaaft het standpunt dat er geen aanvulling kan en mag plaatsvinden en dat er dus 70% betaald wordt en niet meer, ook niet bij reïntegratie of werken op arbeidstherapie. CNV vindt dat er zeker bij reïntegratie en werken op arbeidstherapie wel degelijk aangevuld kan worden tot 100%.

VUT/Vroegpensioen en ouderdomspensioen
Albert Heijn is druk bezig met een studie die in de loop van het jaar zal worden afgerond, om te komen tot een nieuwe opzet van deze regelingen. Een en ander moet passen in de nieuwe wetgeving op dit punt. CNV heeft een rol bij met name de VUT-overgangsregeling. Ons doel is om voor zoveel mogelijk werknemers zo goed mogelijke garanties af te geven.

Opleiding en employability
Voor CNV Dienstenbond een belangrijk onderwerp. Zeker kijkend naar de toekomstige ontwikkelingen binnen Supply Chain. Verdergaande automatisering leidt per definitie tot een fors verlies aan werkgelegenheid. CNV heeft onder de leden gepeild en geconcludeerd dat CNV-leden bereidt zijn te investeren in zichzelf, om ook in de toekomst aan het werk te blijven. De reactie van Albert Heijn is ronduit teleurstellend. Men verwacht geen gedwongen ontslagen, ook niet op termijn, dus extra investeren in het personeel is niet echt nodig. Wij vinden dit een verbazingwekkende opstelling. Wij betwijfelen het dan ook of er voor een ieder op termijn nieuwe werkgelegenheid blijft bestaan.

Bovenstaande onderwerpen zijn een korte opsomming van het totale CAO-overleg. Er staan nog meer onderwerpen op de agenda. Albert Heijn stelt zich echter zeer passief op. Op 8 februari aanstaande wordt het overleg vervolgd, maar erg veel hoop op een goede voortgang is er niet. Wij houden u op de hoogte.

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze info, neem dan gerust contact op met bestuurder, Richard Leloux. Telefoon (023)5670615 of e-mail r.leloux@cnvdibo.nl