Gemeente Oss


2/2/2005 - Natuur- en landschapsvisie gemeente Oss ter inzage

`Over bossen, beesten en boerenland'

In de B&W-vergadering van 1 februari is het beleidsplan `Over bossen, beesten en boerenland' (pdf, 804 KB) behandeld. Het is een actualisatie van het natuurbeleid met een concreet uitvoeringsprogramma. De gemeente stelt hiervoor, onder de paraplu van Reconstructie van het platteland, geld beschikbaar. De uitvoering gebeurt onder andere samen met Landschapsbeheer Oss, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, Waterschap Aa en Maas en ZLTO. De kans van slagen wordt groter door samen op te trekken om dat ene doel te realiseren: een meer `Groen en natuurrijk Oss!'.

Bosrijke omgeving Bosrijke omgeving

Vijf hoofdpunten
De gemeente Oss komt in de nota op vijf hoofdpunten uit, namelijk twee natuur- en landschapsparken (Maashorst-Herperduin en Maaspark) met de stevige verbindingen daartussen, het behouden en herstellen van natuur- en landschapswaarden in de polder (het Land van Grutto en Pastinaak)en het zuidelijk deel van de gemeente ('t Land van Dassen en Struweel), het realiseren van een groenblauw lint rond de Hertogswetering en het ontwikkelen van aantrekkelijke groengebieden in en rond Oss en de dorpen.

Originele projecten
Om de genoemde hoofdpunten ook echt invulling te geven, zijn in het plan maar liefst twaalf projecten benoemd. Aansprekende voorbeelden zijn de natuurbouw in de Rijsvennen, het natuurpad en de wandelroute Oss-Hertogswetering en de Groene dorpen.

Ter inzage
Meer weten? De beleidsnota `Over bossen, beesten en boerenland' (pdf, 804 KB) kunt u hier downloaden en ligt ook ter inzage bij het publiekscentrum de Osse winkel en de verschillende hulpsecretarieën van 9 februari tot 11 maart. Voor meer informatie neem contact op met Jos van Oorschot 62 94 90.