Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 4 FEBRUARI 2005

Diensten Vlaamse overheid geresponsabiliseerd inzake personeelsbeheer

Op voorstel van minister van Bestuurszaken Geert BOURGEOIS, besliste de Vlaamse Regering tot een responsabilisering inzake personeelsbeheer van de verschillende departementen binnen het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en van de Vlaamse openbare en wetenschappelijke instellingen.
Binnen het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap worden de weddekredieten voortaan opgesplitst per departement. De departementen worden zelf verantwoordelijk gesteld voor het beheer van deze kredieten en kunnen binnen het eigen budget personeel vervangen of aanwerven. De Vlaamse Openbare Instellingen (VOI's) die het vooropgestelde besparingsbedrag aanvaarden, worden eveneens vrijgesteld van de lineaire wervingsstop. Hetzelfde geldt voor de VOI's die de beoogde besparing niet kunnen realiseren omdat ze continufuncties of een rechtstreekse dienstverlening verzorgen, op voorwaarde dat ze een maximaal haalbare besparing doorvoeren.

Deze beslissing zorgt ervoor dat een betekenisvolle besparing wordt gerealiseerd, terwijl de departementen van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Openbare Instellingen meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid krijgen.

Het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap bezuinigt 4 miljoen euro, de Vlaamse openbare instellingen voeren samen een besparing van 9 miljoen euro door.

persinfo : Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois - tel. 02 552 70 00
e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be