Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Plan voor wetenschappelijke data-infrastructuur is klaar

4 februari 2005

Het bedrijfsplan voor DANS, het data-instituut voor de maatschappij- en gedragswetenschappen en de geesteswetenschappen, is gereed.

Dat heeft de taskforce gemeld die, onder aanvoering van mr. Y. van Rooy, de oprichting voorbereidt van de Data Archiving & Networked Services (DANS), een initiatief van NWO en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Het rapport is in december 2004 door het Algemeen Bestuur van NWO geaccordeerd. DANS moet 1 april 2005 van start gaan.

De nieuwe organisatie wil de samenwerking tussen wetenschappers en leveranciers van databestanden stroomlijnen. Ook moet de organisatie wetenschappelijke databestanden volgens moderne standaarden ontsluiten, archiveren en voor gebruik beschikbaar maken.

Daarnaast fungeert DANS als een gezamenlijk loket voor zowel gebruikers als aanbieders van gegevens. NWO en KNAW beheren op dit moment elk landelijk werkende voorzieningen en faciliteiten op het gebied van data -infrastructuur. Met het nieuwe instituut komen beide organisaties tegemoet aan de groeiende behoefte aan nationale coördinatie vanuit de wetenschap en de dataleveranciers.

DANS zal activiteiten van het huidige Wetenschappelijk Statistisch Agentschap van NWO en delen van het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten van KNAW voortzetten.

..............................

Meer informatie:

* drs. D.M.W. de Vet, hoofd Voorlichting & Communicatie NWO
* t: +31 (0)70 344 05 45

* e: devet@nwo.nl