Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 022 JAB
Datum: 4 februari 2005

Provincie Fryslân en Waterpolitie samen in stand 537 Ruim aandacht voor vaarregels op 'Boot Holland'

Vandaag opent de beurs Boot Holland haar deuren in het FEC te Leeuwarden. Tot en met woensdag 9 februari kunnen bezoekers met vragen over vaarregels terecht in stand 537. In deze stand werken de provincie Fryslân en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) samen aan een veilig watersportseizoen 2005. Daarnaast is er aandacht voor het gebruik van biodiesel in pleziervaartuigen.

Het centrale thema in de stand van de provincie is het nieuwe Binnenvaartpolitiereglement (BPR). Aan de hand van voorbeelden informeren de toezichthouders van de Provinciale Waterstaat en de Waterpolitie het publiek over hoe men zich als schipper op het water dient te gedragen. Niet nieuw, maar wel heel belangrijk, is het voorschrift dat schippers van kleine schepen verplicht zijn om zoveel mogelijk stuurboord (rechts) te varen op het Prinses Margrietkanaal.

Houd het midden vrij
Onder het motto 'Houd het midden vrij!' benadrukken de toezichthouders - die dagelijks op het water hun werk doen - de noodzaak om uit de koers van de grote beroepsvaart te blijven. Grote, met containers beladen, schepen kunnen een dode hoek hebben van 250 tot 350 meter. Een gemiddelde kruiser of zeilboot kan op die manier uit het zicht van een naderend schip geraken. Hierdoor lopen zij het risico om overvaren te worden. Om het gevaar te beperken, neemt de provincie veel initiatieven tot het verbeteren van alternatieve vaarroutes buiten de drukkere hoofdvaarwegen om, zoals de 'Staande mast route' en de nieuwe 'Middelseerûte'. Voor meer informatie over dergelijke routes kunnen bezoekers terecht in de stand van het Friese Merenproject (nr. 503). 35


---- --