Rijksuniversiteit Groningen

Warmte speelt centrale rol bij tandplakvorming

Datum:7 februari 2005

Tandplak en andere schadelijke 'biofilms' ontstaan doordat bacteriën elkaar herkennen en een wisselwerking aangaan. Dat doen ze zowel met elkaar als met de oppervlakken waarop ze zitten, zoals tandglazuur. Florence Postollec deed onderzoek naar deze bindingsmechanismen en ontrafelde de centrale rol die warmte speelt.

Zij maakte bij deze studies gebruik van microcalorimetrie , een methode die de warmte die tijdens deze interacties vrijkomt kan meten. Uit een vergelijkend onderzoek tussen twee mondbacteriën die aan elkaar hechten en bacterieparen die dat niet doen, bleek bijvoorbeeld dat de hechtende bacteriën meer warmte produceren. Volgens Postollec kunnen haar resultaten helpen bij het ontwikkelen van nieuwe methoden tegen tandplak, als alternatief voor het traditionele tandenpoetsen.

Florence Postollec (Lannion, Frankrijk, 1976) studeerde aan de Ecole Nationale Supérieure des Industries Agricoles et Alimentaires te Massy, Frankrijk. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de sectie Bioadhesie van de disciplinegroep Biomaterialen van het Universitair Medisch Centrum Groningen, waaraan zij ook na haar promotie verbonden blijft.

Datum en tijd

maandag 7 februari 2005, 16.15 uur

Promovendus

mw. F. Postollec

Proefschrift

Coaggregation of oral bacteria: a physiochemical study based on microcalorimetry

Promotores

prof.dr. H.C. van der Mei, prof.dr.ir. W. Norde, prof.dr.ir. H.J. Busscher

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Florence Postollec, tel. (050)3633140, e-mail: f.postollec@med.rug.nl (werk), of Eddy Brand, wetenschapsvoorlichter UMCG, tel. (050)361 40 15, e-mail: e.c.brand@bvl.umcg.nl