Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

07/02/05 Mr. Pieter van Vollenhoven bij installatie Onderzoeksraad voor Veiligheid te Den Haag

Mr. Pieter van Vollenhoven is maandag 7 februari 2005 aanwezig bij de installatiebijeenkomst van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in de Nieuwe Kerk te Den Haag. De heer van Vollenhoven is door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer J.W. Remkes benoemd tot lid en voorzitter van de Onderzoeksraad die per 1 februari 2005 van start gaat. De bijeenkomst wordt onder andere bijgewoond door Hare Majesteit de Koningin, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, minister-president dr. J.P. Balkenende, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer J.W. Remkes en minister van Verkeer & Waterstaat, mevrouw drs. K.H.M. Peijs.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat vanaf 1 februari integraal onderzoek doen naar mogelijke oorzaken van rampen, zware ongevallen en incidenten. Dit werd tot voor kort per sector verschillend opgepakt. Doel van de onderzoeken is aanbevelingen te kunnen geven aan zowel de overheid als het bedrijfsleven over maatregelen ter vergroting van de veiligheid. De raad is onafhankelijk en richt zich op een breed werkgebied zoals transport, defensie, industrie, natuurrampen, milieu en gezondheid, explosies, grote branden en instortingen.

De Raad voor de Transportveiligheid, waar de heer Van Vollenhoven tot
1 februari voorzitter van is, wordt op 1 februari opgeheven. De taken op het gebied van de transportsector worden overgenomen door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Tijdens de bijeenkomst wordt ook afscheid genomen van de Raad voor Transportveiligheid, die als voorloper van de raad gedurende vijf jaar werkzaam is geweest.