Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Jubileumbijeenkomst LBR 20 jaar - bericht voor de pers

Rotterdam, 31 januari 2005

Informatie voor de pers

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) bestaat 20 jaar. Deze gelegenheid wordt gevierd met een uitgebreide jubileumbijeenkomst op maandag 7 februari 2005. Op deze bijeenkomst zijn er inleidingen van een aantal prominente sprekers, wordt een nieuwe LBR-dvd gepresenteerd en ondertekenen burgemeesters en vertegenwoordigers van allerlei maatschappelijke organisaties een geactualiseerde verklaring tegen racisme en discriminatie.

's Ochtends, vanaf 9.45 uur, staan inleidingen op het programma van LBR-voorzitter ir. G.R. Wawoe; hoogleraar sociaal-recht en kroonlid SER mw. prof. dr. I.P. Asscher-Vonk; Commissaris van de Koningin J. Franssen; Stadsdeelsecretaris Amsterdam Zuidoost mr. dr. H.K. Fernandes Mendes en oud-minister van Binnenlandse Zaken H. Dijkstal. Een forumdiscussie over de toekomst van non-discriminatie in Nederland vindt plaats onder leiding van emeritus hoogleraar internationaal recht prof. mr.Th. Van Boven.

's Middags, vanaf 13.30 uur, is er een programma met toespraken van de burgemeester van Rotterdam mr. I. Opstelten en minister voor vreemdelingenzaken en integratie mw. drs. M.C.F. Verdonk. Verder reageren politici en specialisten op de presentatie van de nieuwe LBR-dvd 'Een grap gaat op reis en andere verhalen. Scènes om discriminatie bespreekbaar te maken' en vindt de ondertekening plaats van de geactualiseerde verklaring tegen racisme en discriminatie.

Bijgaand nadere informatie over de dvd en de geactualiseerde verklaring.

De LBR-jubileumbijeenkomst vindt plaats op maandag 7 februari 2005 plaats in Arminius, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam. Zie voor nadere informatie www.arminius.nu en www.lbr.nl. 's Middags is er een lunch, van 12.40-13.30 uur, en van 17.00-18.00 uur een receptie en borrel.

Vertegenwoordigers van de pers kunnen zich aanmelden bij het LBR, Victor Joseph en Jeroen Visser, via 010-2010201 of info@lbr.nl. Voor nadere informatie over de dvd kunt u zich richten tot LBR-medewerker Igor Boog, voor informatie over de verklaring tegen rassendiscriminatie tot LBR-medewerker Leyla Hamidi. Op de dag zelf is het LBR voor de pers bereikbaar via 06-12780922 (LBR- Jeroen Visser).

Toelichting dvd / verklaring tegen racisme / het zelfvertrouwen van Nederland

Het LBR is 20 jaar geleden opgericht, samen met andere organisaties, omdat in die tijd het besef groeide van de noodzaak om de samenleving en individuen tegen discriminatie te beschermen. Nu, 20 jaar verder, is in ieder geval bereikt dat (ondanks de laatste woelige jaren van discussies over de multiculturele samenleving, die met name verscherpt zijn na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten) de norm dat discriminatie niet hoort in Nederland overeind is gebleven. Racistische politieke partijen en politici blijven een randverschijnsel in Nederland. Van links tot rechts in de samenleving wordt het uitgangspunt onderschreven dat discriminatie niet bij Nederland hoort. Antidiscriminatie is niet een instrument geworden van bepaalde groepen om groepsrechten te verwerven, maar een instrument en principe om burgers te beschermen want bijna iedereen (of anders, iemands partner, collega, vriend, klasgenoot, kennis, buur) kan met discriminatie geconfronteerd worden.

Wat wel nodig is dat Nederland zijn zelfvertrouwen weer terugkrijgt. Het zelfvertrouwen van Nederland om zijn traditie in stand te houden, van kunnen omgaan met sociale, culturele, religieuze en ideologische verschillen. Het is niet vreemd dat dit zelfvertrouwen een deuk heeft opgelopen, bijvoorbeeld door de moord op Theo van Gogh op 2 november 2004 of door de acties tegen moskeeën, scholen, kerken en personen in de weken daarna. Maar, na de eerste schrik en emoties, moet dan toch ook worden vastgesteld dat de daders vaak redelijk geïsoleerde groepjes (radicale) jongeren zijn. De meerderheid van de bevolking wil daar niets mee te maken hebben.

Tegenover intolerantie en geweld zou Nederland meer moeten uitstralen dat moorden en aanslagen en oproepen daartoe mensonterend en verschrikkelijk zijn, maar dat Nederland zich niet laat koeioneren door groepjes mensen die zich niet weten te gedragen, er intolerante meningen op na houden en daarbij zelfs geweld gebruiken.

Verklaring
Om de uitgangspunten over hoe wij in Nederland met elkaar om willen gaan weer te benadrukken start op de LBR-jubileumbijeenkomst een brede maatschappelijke ondertekening van de Algemene Verklaring voor Verdraagzaamheid en tegen Uitsluiting. De verklaring zal die dag als eerste door burgemeesters van diverse gemeenten ondertekend worden. In de verklaring roepen de ondertekenaars op 'Het recht om niet gediscrimineerd te worden én de vrijheid van meningsuiting als hoekstenen van de democratie te onderschrijven' en 'Op basis van wederzijds respect invulling te geven aan gelijke rechten en plichten voor alle inwoners van Nederland, ongeacht hun afkomst'.

Dvd
Omgangsregels afspreken (zoals in de verklaring), grenzen stellen en optreden om die grenzen te handhaven zijn op zichzelf echter niet genoeg. Het LBR gaat ervan uit dat (wanneer mensen zich misdragen of discrimineren) je dat gedrag ook moet bespreken. Elkaar voor racist uitmaken helpt niet. We moeten mensen kunnen verenigen op het punt dat: zoals je zelf door andere mensen behandeld en benaderd wil worden, zo behoor je anderen ook te behandelen en benaderen. De dvd 'Een grap gaat op reis en andere verhalen. Scènes om discriminatie bespreekbaar te maken' is een goed hulpmiddel om vrijuit met elkaar over discriminatie, misverstanden en vooroordelen te spreken en naar rechtvaardige oplossingen te zoeken. Op de dvd, met bijbehorende handleiding, komen zaken aan de orde als: Wanneer voelt iemand zich gediscrimineerd? Wat doe je als een collega een racistische mop vertelt? Wat kun je doen tegen racistische opmerkingen op het werk of op school? Is het verbod op discriminatie in strijd met de vrijheid van meningsuiting? De dvd kan onder meer worden ingezet bij trainingen, cursussen en voorlichtingsactiviteiten op scholen en in bedrijven. Desgewenst kunnen LBR-medewerkers instructies geven voor het werken met de dvd. Het LBR zal met gemeenten samenwerken om de dvd op gemeentelijk niveau in te zetten.

LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl